Pluimvee

Pluimvee

Onder pluimvee verstaan we vogels die (van oorsprong) gehouden worden voor de productie van vlees of eieren. De kip is de bekendste vogel die valt onder pluimvee, maar ook ganzen, parelhoenders en eenden zijn pluimvee.
Veel pluimvee wordt tegenwoordig niet meer speciaal gehouden voor de productie, maar als hobby. Kippen, eenden of ganzen kunnen een gezellige en levendige aanvulling zijn op een erf, of zelfs in een tuin. In tegenstelling tot vroeger, worden deze dieren ook steeds vaker als individu gezien door de eigenaar en zo ook behandeld door de dierenarts.

Goede voeding (het liefst een pluimveekorrel, geen gemengd graan), voldoende (ongelimiteerd) water en passende huisvesting zijn het belangrijkste voor de gezondheid van uw pluimvee. Toch kan het voorkomen dat een dier (of een koppel dieren) ziek wordt.
Aan de volgende symptomen kunt u een zieke vogel herkennen:

  • Bol zitten: de veren sluiten niet mooi aan.
  • Sloom zijn: niet meekomen met de rest, niet komen als er nieuw voer aangeboden wordt.
  • Niet eten: niet naar de bak komen, of een lege krop (voelbaar onder aan de nek, precies voor de borst).
  • Mager zijn of worden: het borstbeen steekt (te) ver uit en de “kipfilets” aan weerszijde van het borstbeen zijn smal en klein.
  • Benauwdheid: ademen met de bek open.
  • Verlammingsverschijnselen: het afhangen van een vleugel, of niet kunnen opstaan of lopen bijvoorbeeld.

Ziet u één of meer van de bovenstaande symptomen bij uw vogels? Bel dan voor overleg, of om een afspraak te maken met één van onze dierenartsen.

U kunt ons altijd bellen met vragen over uw pluimvee, bel dan bij voorkeur tijdens het telefonisch spreekuur van maandag tot en met zaterdag tussen 8:00u en 9:00u, dan zitten onze landbouwhuisdierenartsen voor u klaar. Voor spoedgevallen zijn wij natuurlijk 24 uur per dag 7 dagen per week bereikbaar.
Onze landbouwhuisdierenartsen kunnen bij u thuis een visite afleggen, of u kunt met het zieke dier naar onze praktijk komen voor een consult (alleen op afspraak).

 

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.