Kameelachtigen

Kameelachtigen

Onder kameelachtigen vallen de kameel en dromedaris (“old-world camels”) en onder andere de alpaca en lama (“new-world camels”). In Nederland zijn vooral de alpaca en lama populair, hoewel ook kamelen en dromedarissen gehouden worden.

De lama, die herkenbaar is aan een korte vacht op de kop en grote, banaan-vormige oren, is wat groter en zwaarder dan de alpaca, die in tegenstelling tot de lama op de kop veel wol heeft en kleinere, rechte oortjes.
De kameel is makkelijk van de dromedaris te onderscheiden: een kameel heeft twee bulten, een dromedaris maar één (ezelsbruggetje: “een dromedaris is een kameel die nog niet klaar is”).
Alpaca’s en lama’s zijn -net als hun grotere neven kameel en dromedaris overigens- goed in gevangenschap te houden, maar hebben wel speciale voeding, verzorging en aandacht nodig.

Alle kameelachtigen hebben een ruime, (relatief) droge weide nodig om in te lopen. En hoewel ze heel goed tegen kou kunnen, moeten ze altijd binnen in een droge stal met voldoende strooisel kunnen schuilen en opdrogen.
Kameelachtigen hebben zachte voeten en tenen met voorop een nagel (dus geen hoeven). Die voet is gevoelig voor vocht, dus een modderige/natte wei en onvoldoende mogelijkheid om op te drogen, is erg ongezond. Ze kunnen dan vrij ernstige ontstekingen aan de poten ontwikkelen.

 

Voeding

Omdat kameelachtigen hun voedsel herkauwen (een beetje vergelijkbaar met koeien en schapen), moet hun voer voornamelijk bestaan uit ruwvoer: goed hooi, gras uit de weide en eventueel kuilgras (in pakken). Wilgentakken, rietstengels en bamboe(blad) kunnen en mooie en smakelijke aanvulling zijn. Pas altijd op met het voeren van snoeiafval: een deel van de planten die in veel tuinen staan, is giftig!
Naast voldoende ruwvoer is het belangrijk om een goede brok aan te bieden, bij voorkeur een brok die bedoeld is voor kamelen en kameelachtigen. Die brok bevat voldoende vitamine E en selenium, iets waar deze dieren makkelijk een tekort aan krijgen.
Naast de bovenstaande voeders kunt u altijd iets lekkers extra aanbieden. Denk dan aan winterpeen of een appeltje, ook lijnzaadkoek (aanvullend voer voor koeien) of paardensnoepjes zijn geschikt als traktatie. Pas altijd wel goed op met extra’s en met name koolhydraatrijke producten. Zowel kamelen als lama’s en alpaca’s kunnen daar slecht tegen, omdat hun pens niet zonder risico zoveel krachtvoer tegelijk kan verwerken.

 

Diergezondheid en ziekte

Het is verstandig om voor uw dieren een passend ontwormingsprotocol op te stellen. Wormen kunnen ernstige ziekte veroorzaken bij kameelachtigen, bij zware infecties kunnen sommige dieren er zelfs aan overlijden. Daarnaast kan ook leverbot (in bepaalde gebieden) voorkomen.
Let op: niet alle ontwormingsmiddelen die voor schapen en koeien veilig zijn, kunt u bij kamelen of lama’s gebruiken!
Een andere belangrijke preventieve maatregel is de enting tegen clostridium. Deze bacterie kan enterotoxinemie veroorzaken, een ernstige darmaandoening waar kameelachtigen aan kunnen overlijden. Dieren die voor het eerst geënt worden, hebben een “booster-enting” nodig: een herhaling na drie tot vier weken. Daarna moet de enting jaarlijks herhaald worden.
Voor zieke dieren is vaak specialistische zorg belangrijk: niet alle antibiotica en pijnstillers kunnen veilig aan kamelen en lama’s of alpaca’s gegeven worden. Belt u altijd een dierenarts bij de volgende symptomen:

  • Een dier dat “oploopt” (SPOED): de pens/buik zwelt op, soms zelfs zo erg dat het dier benauwd wordt.
  • Een niet vorderende geboorte (SPOED): persen zonder voortgang, veel bloed bij de geboorte, langdurige onrust zonder vordering. Let op: met name lama’s en alpaca’s zijn gevoelig voor beschadigingen in de geboorteweg, laat nooit mensen bij een verlossing helpen die geen ervaring hebben met het verlossen van zulke dieren!
  • Diarree of juist een verstopping
  • Een dier dat niet wil eten of drinken

Ziet u één of meer van de bovenstaande symptomen bij uw dieren? Bel dan voor overleg, of om een afspraak te maken met één van onze dierenartsen.

U kunt ons altijd bellen met vragen over uw kamelen, dromedarissen, lama’s of alpaca’s, bel dan bij voorkeur tijdens het telefonisch spreekuur van maandag tot en met zaterdag tussen 8:00u en 9:00u, dan zitten onze landbouwhuisdierenartsen voor u klaar. Voor spoedgevallen zijn wij natuurlijk 24 uur per dag 7 dagen per week bereikbaar.
Onze landbouwhuisdierenartsen komen voor een afspraak in principe naar u toe, in overleg kunt u voor bijvoorbeeld aanvullend onderzoek (denk aan een röntgenfoto, CT-scan of echo), of chirurgische ingrepen natuurlijk ook naar onze praktijk komen.

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.