Vliegen- en madenbestrijding

Vliegen- en madenbestrijding

Het weideseizoen is weer aangebroken en met alle voordelen van de zomer, komt er één groot nadeel mee: vliegen en insecten. Uit onderzoek is gebleken dat koeien die last hebben van vliegen, 25 minuten tot wel 4,5 uur minder grazen per dag dan dieren die geen last hebben van vliegen. Uiteraard heeft dat tot gevolg dat dieren minder produceren of (bij jongvee bijvoorbeeld) minder groeien of zelfs gewicht verliezen!
Daarnaast wordt de bacterie die zomerwrang veroorzaakt (Trueperella pyogenes) verspreid door een vlieg en ook andere ziekteverwekkers (staphylococcus aureus, besmettelijke oogontstekingen (houw) en schmallenberg en blauwtong bijvoorbeeld) kunnen overgebracht worden door vliegen en muggen. Het is dus van groot belang om, zowel op stal als in de weide, te zorgen voor goede vliegenbestrijding.

Goede vliegenbestrijding kan veel problemen bij dieren voorkomen en is in dit seizoen dus heel belangrijk. Er zijn verschillende manieren om insecten te bestrijden, zie voor de meest gebruikte middelen het schema hieronder.

Ook myiasis (madenziekte) komt in het zomerseizoen veel voor: deze nare aandoening wordt veroorzaakt door de maden van de blauwgroene bromvlieg, die haar eitjes het liefst in vochtige (vuile) wol en vacht of kleine wondjes legt. Als de maden uitkomen (en dat kan al na 12 uur), vreten zij de haren en huid van hun slachtoffer op. Uiteindelijk kunnen ze zelfs grote wonden en uiteindelijk de dood van hun gastheer veroorzaken.
In tegendeel tot wat vaak beweerd wordt, houden de maden niet op met vreten als ze de vuile wol/wondranden schoon gegeten hebben. De maden vreten ook gewoon door de gezonde huid heen!
Schapen zijn (naast konijnen) erg gevoelig voor het krijgen van myiasis (hoewel alle dieren dit in principe kunnen krijgen!). Het is dus heel belangrijk om schapen extra goed in de gaten te houden. Omdat de maden in het begin heel klein zijn, is myiasis soms slecht te zien. Aan het gedrag van het schaap is echter vaak wel heel veel af te leiden. Kijk extra goed naar schapen die één of meer van de volgende symptomen hebben:

  • Zich afzonderen of sloom zijn
  • Slecht/niet vreten of drinken
  • Opvallend veel kwispelen: vaak een teken van jeuk

Met snelle en adequate behandeling kunnen dieren vaak nog gered worden. Bij vragen of twijfel, kunt u natuurlijk altijd bellen!

Voor schapen bestaat er een middel dat de ernstige gevolgen van madenziekte kan voorkomen: Clik. Clik is een middel dat u éénmalig over de rug van het schaap giet, waarna het dier 16 weken beschermd is tegen myiasis. Dit middel werkt niet als vliegenbestrijding, maar voorkomt dat de maden hun cyclus kunnen voltooien. Vliegen kunnen dus eitjes leggen op het schaap en de maden kunnen uitkomen, maar dankzij Clik kunnen ze niet vervellen naar het stadium waarin ze weefsel kunnen aanvreten. Het schaap wordt dan dus niet meer ziek van de maden.

 

Uw dier in goede handen

Onze veeartsen dragen zorg voor de behandeling van zieke runderen, varkens, geiten, schapen en pluimvee. Tevens bieden zij professionele bedrijfsbegeleiding. Ons werkgebied omvat de Betuwe en Rhenen.

Voor het maken van afspraken kunt u van maandag tot en met zaterdag bellen tussen 8 en 9 uur ’s ochtends: 0488-482900. Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar op 0488-482900  (optie 1, landbouwhuisdieren).