Nieuwsbrief augustus 2015

Afscheid Hein de Jong
Zoals velen van u al weten is de samenstelling van ons team sinds 1 juli van dit jaar flink veranderd. Wij hebben met pijn in het hart afscheid genomen van Hein de Jong, die na vele jaren dienst van zijn pensioen gaat genieten.

Om alle veehouders en geïnteresseerden de kans te bieden om op een leuke en gezellige manier afscheid van onze geliefde collega te nemen, hebben we een gelegenheid gepland om dat te doen. Deze avond gaat plaatsvinden op donderdag 3 september.
U bent dan vanaf 19:30 uur van harte welkom in Huize Poelzicht voor een borrel, een hapje en natuurlijk een goed gesprek met Hein de Jong. Het adres is:
Kromme Steeg 11
4013 NG Kapel Avezaath
Opgeven of aanmelden is niet nodig, we zien u graag verschijnen!

Andere veranderingen in ons team
Tom Broeze, die ons team met veel plezier en inzet versterkt heeft in de afgelopen drukke periode, is per 1 juli werkzaam bij een andere praktijk.

Wij verwelkomen ook een nieuw lid in ons team: Mies Pabon is sinds een paar weken bij ons aan het werk als geborgd rundveedierenarts. Ze werkt op maandag, dinsdag en donderdag en draait mee in de diensten.
Mies is in 2011 in Utrecht afgestudeerd als dierenarts in de richting landbouwhuisdieren en heeft daarna een paar jaar als veearts in de Betuwe gewerkt. Na een uitstapje naar het Groene Hart, is ze per 1 juli vol enthousiasme bij ons aan de slag gegaan.
Bewaar deze nieuwsbrief bij uw 1-op-1 overeenkomst, bij (Q-lip) controles kan bovenstaande informatie belangrijk zijn!

Dairy Fair Mariënwaerdt
Op zaterdag 22 augustus vindt alweer de derde Dairy Fair Mariënwaerdt plaats in Beesd. Een melkveekeuring waaraan verschillende veehouders van onze praktijk meedoen.
Om deelname aan de Dairy Fair aan te moedigen, hebben we besloten om alle deelnemende klanten van de Lingehoeve dit jaar gratis te bezoeken om de dierenartsverklaring in te vullen. We plannen deze bezoeken in op woensdag 19 augustus. Doet u mee aan de fair (met kalveren en/of koeien) en wilt u op woensdag 19 augustus ook de dierenartsverklaring in laten vullen, geef dat dan uiterlijk maandag 17 augustus aan ons door, zodat we alles in kunnen plannen.

Denkt u bij keuringen ook altijd om de benodigde (en soms verplichte) entingen?
Ons advies is om ook dieren van IBR en BVD-vrije bedrijven in te enten als ze naar de keuring gaan! Als u twijfelt over het nut of belang van een enting in uw specifieke situatie, dan kunt u ons natuurlijk altijd bellen voor advies.
Wij wensen alle deelnemers heel veel succes en plezier!

Nieuwe entstof voor BVD beschikbaar
Sinds dit voorjaar is er in Nederland een nieuwe entstof beschikbaar tegen BVD (Bovela®), waarmee dieren nog maar één keer per jaar geënt hoeven te worden.
In het kader van de introductie van dat vaccin, hebben verschillende geïnteresseerde veehouders tijdens de boerenlunch op 7 juli al gehoord wat BVD aan kan richten op rundveebedrijven en wat we kunnen doen om BDV te voorkomen.

BVD kan sluimerend op bedrijven voorkomen en kost dan veel geld (schattingen lopen uiteen van ongeveer €20 tot meer dan €120 per aanwezige koe per jaar).
Bij een uitbraak in een vrij bedrijf, kan de schade nog veel hoger zijn. Doordat BVD het immuunsysteem onderdrukt, zijn de symptomen van de ziekte zeer divers, dus niet alleen diarree. Op besmette bedrijven komen vaak ook andere problemen, waaronder uierontsteking, long-problemen (vooral bij jongvee) en verwerpen meer voor.

De aanpak van BVD bestaat altijd uit twee takken:
(1) dragers opsporen en verwijderen uit het koppel en
(2) nieuwe besmetting voorkomen.
Inenten kan een belangrijk en waardevol onderdeel van de aanpak zijn!