Het is weer tijd voor insectenbestrijding

Het weideseizoen is weer aangebroken en met alle voordelen van de zomer, komt er één groot nadeel mee: vliegen en insecten.
Uit onderzoek is gebleken dat koeien die last hebben van vliegen, 25 minuten tot wel 4,5 uur minder grazen per dag dan dieren die geen last hebben van vliegen. Uiteraard heeft dat tot gevolg dat dieren minder produceren of (bij jongvee bijvoorbeeld) minder groeien of zelfs gewicht verliezen!
Daarnaast wordt de bacterie die zomerwrang veroorzaakt (Trueperella pyogenes) verspreid door een vlieg en ook andere ziekteverwekkers (staphylococcus aureus, besmettelijke oogontstekingen (houw) en schmallenberg en blauwtong bijvoorbeeld) kunnen overgebracht worden door vliegen en muggen. Het is dus van groot belang om, zowel op stal als in de weide, te zorgen voor goede vliegenbestrijding.

Ook myiasis (madenziekte) wordt veroorzaakt door vliegen: de maden van de blauwgroene bromvlieg (Lucilia sericata) vreten haren, huid en overig weefsel van hun slachtoffer op en kunnen grote wonden veroorzaken. In tegendeel tot wat vaak beweerd wordt, houden de maden niet op met vreten als ze de vuile wol/wondranden schoon gegeten hebben. De maden vreten ook gewoon door de gezonde huid heen!

Goede vliegenbestrijding kan veel problemen bij dieren voorkomen en is in dit seizoen dus heel belangrijk. Er zijn verschillende manieren om insecten te bestrijden, zie voor de meest gebruikte middelen het schema hieronder.

De prijzen zijn exclusief BTW en eventuele kortingen

Voor een passend advies in uw situatie, of als u vragen heeft over de bestrijding van vliegen (en dus ook maden!) kunt u altijd contact met ons opnemen. Bel dan bij voorkeur tijdens het telefonisch spreekuur van maandag tot en met zaterdag tussen 8:00u en 9:00u, dan zitten onze landbouwhuisdierenartsen voor u klaar.
Voor spoedgevallen zijn wij natuurlijk 24 uur per dag 7 dagen per week bereikbaar.