Tandheelkunde

Tandheelkunde

Vier op de vijf honden en katten van 3 jaar en ouder heeft gebitsproblemen. Het begint met de vorming van tandplak dat al snel omgezet wordt in tandsteen. Vervolgens gaat het tandvlees ontsteken. Als de ontsteking zich verder uitbreidt, kunnen tanden en kiezen spontaan uitvallen. Ook kunnen bacterieën via de bloedbaan terecht komen in belangrijke organen als het hart en de nieren. Klachten die kunnen wijzen op gebitsproblemen zijn: stinken uit de bek, bloederig speeksel, moeite met kauwen,aan 1 kant kauwen of pijnuitingen tijdens het eten. Maar ook als u zelf nog niet zoveel merkt  aan uw hond of kat, kan er al sprake zijn van gebitsproblemen. Twijfelt u of uw dier een gezond gebit heeft, dan kunt u bij de Lingehoeve altijd terecht voor een gratis gebitscontrole (mits er geen andere klachten zijn).

Zijn er eenmaal problemen, dan is het tijd voor een tandheelkundige behandeling (zie hieronder ons filmpje). Onder narcose vindt allereerst een grondige inspectie plaats van alle gebitselementen en van de rest van de mondholte. Daarna wordt het tandsteen verwijderd en de schoongemaakte tanden en kiezen worden gepolijst zodat zich minder snel tandplak kan aanhechten. Aangetaste tanden en kiezen moeten worden getrokken. Na de gebitsbehandeling kunt u zelf bijdragen aan het behouden van een gezond gebit. Tanden poetsen is de beste manier om tandplaque en tandsteen te voorkomen. Hiervoor zijn diverse hulpmiddelen beschikbaar, zoals een speciale tandenborstel en tandpasta maar ook kauwstaafjes en speciaal mondwater dat via het drinkwater kan worden toegediend. Omdat niet elke hond en zeker niet elke kat tandenpoetsen zal toelaten, is er ook speciaal voer dat de vorming van tandplaque tegen gaat.

Ook voor andere tandheelkundige problemen bent u bij Lingehoeve Diergeneeskunde aan het juiste adres. Een voorbeeld is het trekken van persisterende melktanden en kiezen. Bij sommige honden vallen de melkelementen niet vanzelf uit na het doorkomen van het definitieve gebit. Hierdoor ontstaan vaak problemen met de stand van tanden en kiezen. Ook hoopt zich makkelijker tandsteen op met alle gevolgen van dien. Bij pups van 6 maanden moet het complete gebit gewisseld zijn. Zijn er dan nog melktanden of kiezen aanwezig dan is het verstandig om een afspraak te maken. Een afwijkende stand van het gebit bij pups kan gecorrigeerd worden door middel van een beugeltje. Hierbij is het wel belangrijk om tijdig in te grijpen.

Sporthonden of politiehonden die een fractuur hebben van een hoektand of kies kunnen bij ons terecht voor een wortelkanaalbehandeling. Op deze manier behouden ze een compleet gebit en blijven ze geschikt voor sport en werk.

 

Gebitssanering

 

Tandenpoetsen bij de hond

 

Tandenpoetsen bij de kat

 

 

 

 

 

 

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.