Schildklierkat radiotherapie

Schildklierkat radiotherapie

Voor uitgebreide informatie over een te snel werkende schildklier bij een kat, verwijzen we u naar onze website schildklierkat.nl.

Bij katten van tien jaar en ouder komt een aandoening voor die bekend staat onder de naam hyperthyreoïdie. Dit houdt in dat er teveel schildklierhormoon wordt geproduceerd door een ontaarding van een of beide schildklieren. Deze ontaarding is bijna altijd goedaardig. De overmaat aan schildklierhormoon leidt ertoe dat de stofwisseling van de kat sneller gaat werken en een aantal organen, zoals hart en nieren, zwaarder belast worden. Symptomen van hyperthyreoïdie zijn onder andere vermageren ondanks vaak goede eetlust, meer drinken en plassen en een snelle hartslag.

Er zijn verschillende mogelijkheden om hyperthyreoïdie te behandelen: levenslang medicatie, operatief verwijderen van de aangetaste schildklier(en) of een behandeling met radioactief jodium.

  • Medicatie moet levenslang worden gegeven. Het instellen van de juiste dosering is niet altijd eenvoudig en het ingeven van tabletten is niet bij elke kat even makkelijk. Regelmatige bloedonderzoeken zijn nodig om de toestand van de kat te controleren. Bij sommige katten kunnen bijwerkingen ontstaan zoals beenmergdepressie, jeuk en/of braken.
  • Chirurgie is effectief maar heeft ook nadelen. Katten met hyperthyreoïdie zijn soms in een slechte conditie en kunnen hartproblemen hebben. De anesthesie is dan een risico. Door het verwijderen van beide schildklieren kunnen de dichtbij gelegen bijschildklieren beschadigd worden. Dit kan calciumtekort tot gevolg hebben, waarna alsnog levenslang medicatie noodzakelijk is. Soms is er schildklierweefsel aanwezig buiten de schildklieren zelf, we noemen dit ectopisch schildklierweefsel. Dit is chirurgisch niet te verwijderen en kan de oorzaak zijn van het niet verdwijnen of terugkeren van de hyperthyreoïdie.
  • Radioactief jodium wordt gegeven met een eenmalige injectie in de spier, waarna uw dier levenslang genezen is.  Ook het ectopische weefsel wordt mee behandeld. Omdat  in dit geval met radioactieve stoffen wordt gewerkt, is het verplicht om de kat gedurende een bepaalde tijd in een speciale opnameruimte te houden. Lingehoeve Diergeneeskunde biedt de radioactief jodium therapie al jaren aan en heeft daarom veel ervaring met deze behandeling. Op dit moment is in onze kliniek een opname van 4 dagen noodzakelijk (dinsdag t/m vrijdag).

Behandeling met radioactief jodium

Jodium wordt in de schildklier omgezet tot een hormoon (T4) dat zorgt voor de juiste werking van de stofwisseling. Bij de behandeling maken we gebruik van een radioactieve vorm van jodium, I-131. Wanneer deze stof naar de niet radioactieve vorm overgaat, komt er straling vrij. De straling blijft beperkt tot de schildklier en zal in dit orgaan de actieve  cellen vernietigen die de hyperthyroïdie veroorzaken. Het deel van het radioactieve jodium dat niet door de schildklier wordt opgenomen, zal via de urine en ontlasting uit het lichaam verdwijnen.

Katten die ook een nierprobleem hebben, komen niet in aanmerking voor deze behandeling.

Voordat het radioactieve jodium wordt toegediend, wordt er eerst een scan gemaakt met een gammacamera. Na het inspuiten van technetium (radioactieve stof) wordt hierop zichtbaar waar het te snelwerkende schildklierweefsel zich bevindt. Dit kan in een of beide schildklieren aanwezig zijn en/of op andere plekken voorkomen (ectopisch). Aan de hand van de hoeveelheid actief weefsel en de localisatie wordt bepaald hoeveel radioactief jodium toegediend moet worden. Na het geven van de injectie moet de kat 6 dagen in een aparte opname verblijven in verband met de straling. Op de laatste dag wordt er bloed afgenomen voor het bepalen van de T4 en nierwaarden. Ook wordt de bloeddruk gemeten.

Als de kat naar huis gaat, is de straling nog niet geheel verdwenen. Daarom moet u gedurende 3 weken een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Uw kat mag niet in aanraking komen met zwangere vrouwen en kinderen onder de 18 jaar. Uw kat dient 3 weken binnen te blijven  in verband met de straling. U komt met de straling in aanraking via urine, ontlasting en speeksel.  Daarom is het ook belangrijk dat u de kat zo min mogelijk knuffelt, aait en op schoot laat zitten. Wanneer uw kat zijn behoefte heeft gedaan is het verstandig zo snel mogelijk de kattenbak schoon te maken. Het advies is om hierbij latex handschoenen te dragen. De kattenbakkorrels dienen verzameld te worden in een zak, welke u in een aparte ruimte plaatst gedurende 4 weken. Het is aan te raden om de kattenbak om de dag geheel te verschonen.

Zes maanden na de behandeling wordt nog eenmaal bloed afgenomen voor T4 en nierwaarden.

 

Om goed te illustreren hoe het in zijn werk gaat als uw huisdier bij ons een scintigrafie krijgt, hebben wij een film gemaakt. In enkele minuten laten wij u zien wat u en uw huisdier meemaakt:

Zie ook www.schildklierkat.nl.

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.