Orthopedie

Orthopedie

Orthopedie is het vakgebied dat zich bezig houdt met het steun- en bewegingsapparaat. Kreupelheid en zich slecht kunnen bewegen zijn hierbij de meest voorkomende klachten. De oorzaak van het probleem kan zich bevinden in de botten, gewrichten, spieren, pezen of zenuwen. Na het uitvragen van de klachten en het algemeen functioneren van het dier zal een orthopedisch onderzoek worden uitgevoerd. Eerst willen we zien hoe het dier beweegt, dit noemen we monsteren. Soms is heel duidelijk in welke poot het probleem zit, anders zullen we alle  poten maar ook de hals en de rug moeten onderzoeken. Dit onderzoek vindt plaats zowel bij het staande als liggende dier. We letten hierbij op pijnlijkheid, zwelling en de beweeglijkheid van de gewrichten. In veel gevallen zullen we bij dit onderzoek een afwijking of pijnlijkheid kunnen vaststellen op een bepaalde plek.

Afhankelijk van de ernst en de tijdsduur van de klachten kan verder onderzoek nodig zijn. Meestal kiezen we hierbij voor het maken van röntgenfoto’s van de verdachte plek. Soms is het nodig om het dier hiervoor een lichte narcose te geven. Kleine veranderingen zijn niet altijd zichtbaar op een röntgenfoto. In dat geval kan de CT scan uitkomst bieden. Een bekend voorbeeld is het vaststellen van een LPC (een losliggend stukje bot in de elleboog). Bij verdenking van een spier- of peesprobleem kan de echo ons verder helpen. Bij een of meerdere opgezette gewrichten kan het zinvol zijn om een gewrichtspunctie uit te voeren. Dit moet onder steriele omstandigheden gebeuren en zal daarom meestal onder lichte narcose worden uitgevoerd. De gewrichtsvloeistof wordt vervolgens bekeken onder de microscoop en er kan ook een bacteriekweek worden ingezet. Bepaalde gewrichtsaandoeningen kunnen ook met bloedonderzoek worden vastgesteld (bijvoorbeeld reuma).

Niet altijd wordt bij het onderzoek duidelijk waar de pijnlijkheid precies zit. In dat geval kan scintigrafie worden toegepast. Als één van de weinige klinieken in Nederland beschikken we over deze onderzoeksmogelijkheid. Bij botscintigrafie wordt een radioactief gelabeld stofje ingespoten in het bloedvat. Dit stofje hoopt zich op op plaatsen waar een ontsteking of beschadiging aanwezig is, wat op de scan zichtbaar wordt als een ‘hotspot’.  Die plaats kunnen we vervolgens met andere methoden (meestal CT scan) gericht in beeld brengen.

De behandeling van orthopedische patiënten kan bestaan uit medicatie, bewegingsadvies, aangepaste voeding of een operatie. Acute kreupelheden zijn vaak verstuikingen. In dat geval is het van belang om naast ontstekingsremmende pijnstillers voldoende rust te houden (zeker 10 tot 14 dagen niet loslopen, rennen of springen) en daarna de beweging weer rustig op te bouwen.

Eén van de meest voorkomende orthopedische problemen is artrose of gewrichtsslijtage. Dit is een chronische aandoening die niet te genezen is en progressief verloopt, dat wil zeggen dat het steeds erger wordt. De behandeling van artrose, het zogenoemde artroseregime, richt zich op 5 pijlers:

  • aangepaste beweging (regelmatig, rechtlijnig en zonder forceren)
  • ontstekingsremmende pijnstillers
  • dieetvoeding of voedingssupplementen (omega 3-vetzuren, glucosamines, chondroïtine)
  • een optimaal lichaamsgewicht
  • training/fysiotherapie

De meest voorkomende orthopedische operaties bij de Lingehoeve zijn het repareren van fracturen en gescheurde kruisbanden (door het plaatsen van een teugel of het uitvoeren van een TPLO of TTA). Enkele van onze dierenartsen zijn hier zeer ervaren in.

 

 

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.