Oogheelkunde

Oogheelkunde

Hoewel dieren een stuk minder afhankelijk zijn van hun zicht dan mensen, zijn ogen ook voor hen essentiële zintuigen. Daarom moeten we er zuinig op zijn! De oogheelkunde is een zeer interessant vakgebied: we zien problemen van het oog zelf, maar soms verraden de ogen ook andere ziektes, zoals een te hoge bloeddruk, een zenuwbeschadiging of een middenoorontsteking.

Om het oog te onderzoeken gebruiken we eerst en vooral onze eigen ogen. Daarnaast gebruiken we een opthalmoscoop om dieper in het oog te kunnen kijken. Met fluoresceine druppels kunnen we een defect in het hoornvlies (cornea ulcus) zichtbaar maken. Locaal verdovende druppels worden ingezet om goed onder de oogleden te kunnen kijken, bijvoorbeeld bij verdenking op een vreemd voorwerp zoals een grasaar. Het meten van de traanproductie en het inzetten van een bacteriekweek bij ooguitvloeiing zijn onderzoeken die ook regelmatig worden uitgevoerd. Een belangrijk onderzoek is het meten van de oogdruk in de oogbol. Glaucoom of een te hoge oogdruk komt regelmatig voor bij dieren. Indien niet snel wordt ingegrepen om de oogdruk te verlagen dan is blindheid het onherroepelijke gevolg.

Problemen die we het vaakst zien zijn bindvliesontsteking (conjunctivitis, de meest voorkomende oorzaak van rode, tranende of vieze ogen), staar (cataract, vertroebeling van de lens) en problemen van de oogleden. Deze kunnen te veel naar binnen (entropion) of naar buiten (ectropion) krullen. Ook zien we regelmatig tumortjes op de ooglidrand die het hoornvlies irriteren of verwondingen door bijvoorbeeld vechten.

De behandeling van oogaandoeningen kan bestaan uit medicatie of operatie. Meestal wordt het oog locaal behandeld met zalf of druppels (zie filmpje hieronder). Ontstekingsremmende pijnstillers of antibiotica om via de bek in te nemen kunnen daarnaast voorgeschreven worden.

Enkele van onze dierenartsen hebben veel ervaring met het opereren van ogen. De meest voorkomende operaties zijn het herstellen van een cherry eye (opgezette traanklier van het derde ooglid, vooral voorkomend bij jonge honden) en ooglidcorrecties (entropion en tumortjes). We beschikken over speciale apparatuur voor het wegbranden van distichiën (wimperharen die uit de rand van het ooglid groeien) en ectopische cilieën (haren die vanuit haarzakjes onder het bindvlies groeien). Beide soorten haren irriteren de oogbol en kunnen het hoornvlies beschadigen. Bij een ulcus (zweer) in het hoornvlies die niet wil genezen, kan het helpen om het ulcus op te frissen door er met een mesje voorzichtig overheen te schrapen. Daarna wordt meestal het derde ooglid er overheen gehecht. Dit doen we ook bij diepe hoornbeschadigingen, ter bescherming. Bij ernstige oogaandoeningen die niet willen genezen (zoals glaucoom, dat een pijnlijk blind oog geeft) of de aanwezigheid van een tumor in het oog is de enige remedie om de oogbol geheel te verwijderen.

 

Hoe zalf ik het oog van mijn hond?

 

 

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.