Neurologie

Neurologie

Neurologie is het vakgebied dat zich bezig houdt met het zenuwstelsel. Klachten die zich kunnen voordoen zijn bijvoorbeeld epilepsie en verlammingsverschijnselen. Het probleem kan zich hierbij bevinden in de hersenen, het ruggenmerg of de perifere zenuwen (die zich buiten hersenen en ruggenmerg bevinden). Bij sommige aandoeningen wordt het hele zenuwstelsel aangetast.

Na het afnemen van de anamnese (uitvragen van de klachten) en het uitvoeren van een algemeen lichamelijk onderzoek, wordt een compleet neurologisch onderzoek gedaan, inclusief het testen van allerlei reflexen. Meestal is daarna duidelijk waar het probleem precies gelocaliseerd is. Om uiteindelijk achter de oorzaak te komen, is altijd nader onderzoek noodzakelijk. Dit kan bestaan uit bloedonderzoek, röntgenfoto’s, CT of MRI scan of een liquorpunctie (aanprikken van hersenvloeistof).

Bloedonderzoek vertelt ons iets over het functioneren van belangrijke organen, de aanwezigheid van een ontsteking of van parasieten zoals Toxoplasma of Neospora. Zo ontstaat een epilepsie aanval weliswaar in de hersenen (een soort kortsluiting), maar kan een leverprobleem of een te laag bloedsuiker uiteindelijk de oorzaak blijken te zijn (we noemen dit secundaire epilepsie).

Bevindt het probleem zich in het ruggenmerg, dan maken we onderscheid tussen verschillende delen hiervan. Problemen in de hals geven vaak pijnklachten die meestal heftig en aanvalsgewijs optreden. Is er bij halsproblemen sprake van verlammingsverschijnselen, dan betreft dit alle poten waarbij de achterpoten meestal erger of eerder zijn aangedaan. Beperken de verschijnselen zich tot de achterpoten, dan is het ruggenmerg in het deel achter de voorpoten aangedaan. Hals en rug kunnen door middel van röntgenonderzoek in beeld worden gebracht. Het is hierbij belangrijk dat het dier perfect stil ligt, dus voor goed onderzoek is meestal een lichte narcose noodzakelijk. Helaas worden niet alle problemen op een röntgenfoto duidelijk. Een belangrijke reden voor verlamming is bijvoorbeeld een hernia, waarbij materiaal uit de tussenwervelschijf druk geeft op het ruggenmerg.

Een beter alternatief is de CT scan. Hierop is het ruggenmerg zelf weliswaar niet zichtbaar, maar wel de uitpuiling van de hernia die drukt op het ruggenmerg. Voordat een hernia-operatie kan plaatsvinden is een CT (of MRI) scan onmisbaar om de exacte locatie te kunnen bepalen. Om het ruggenmerg zelf en de hersenen in beeld te brengen is een MRI scan het meest geschikt. Hiervoor kunnen wij u doorverwijzen. Voor zowel CT als MRI geldt dat het dier een lichte narcose moet krijgen. Het inspuiten van contrastmiddel in een bloedvat wordt bij beide technieken vaak toegepast om nog beter in beeld te brengen wat het probleem is.

Bij sommige aandoeningen helpt onderzoek van de hersenvloeistof (liquor) ons verder. Om dit te verkrijgen wordt een liquorpunctie uitgevoerd onder narcose. De punctie kan zowel bij het achterhoofd als in het lendengebied van het dier uitgevoerd worden. De vloeistof wordt vervolgens bekeken onder de microscoop op de aanwezigheid van ontstekingscellen en kan ook worden gebruikt voor het uitvoeren van een bacteriekweek.

Mocht bij verder onderzoek een hernia de oorzaak blijken te zijn van de klachten, dan is het mogelijk om uw dier bij de Lingehoeve te laten opereren. Eén van onze dierenartsen heeft hier veel ervaring mee en bij zijn afwezigheid kan ook een freelance specialist worden ingeschakeld.

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.