Interne geneeskunde

Interne geneeskunde

Het brede vakgebied Interne geneeskunde houdt zich bezig met inwendige ziektes.  Bij een aantal klachten is het niet altijd meteen duidelijk wat er precies aan de hand is. Voorbeelden zijn braken, diarree, hoesten, aanhoudende koorts of meer drinken en plassen. Na het uitvragen van de klachten en het algemeen functioneren van het dier wordt altijd een lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Soms geeft ons dit aanwijzingen waar we het probleem precies moeten zoeken. We horen bijvoorbeeld een hartruis of voelen een dikte in de buik. Maar regelmatig vinden we bij dit onderzoek geen duidelijke afwijkingen en moeten we dus verder zoeken om tot een diagnose te komen. Pas als we weten wat er precies aan de hand is, kunnen we inschatten wat de prognose is en een behandelplan opstellen.

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde is heel veel nader onderzoek mogelijk. Hieronder valt bijvoorbeeld bloedonderzoek en onderzoek van urine en ontlasting. Veel van deze onderzoeken kunnen in ons eigen laboratorium plaats vinden, waardoor we heel snel de uitslag hebben. Om de inwendige delen van uw dier beter in beeld te brengen hebben we de beschikking over de modernste apparatuur zoals echografie, digitale röntgen, endoscopie, CT-scan en scintigrafie. Verder hebben we de mogelijkheid tot opname van uw dier voor korte of langere tijd, voor observatie, onderzoek en behandeling. Eén van onze dierenartsen, Marieke van der Kooy, is Internist in opleiding en bijna klaar met haar specialisatie.

Met echografie kunnen afwijkingen in het lichaam van uw dier worden opgespoord met niet-hoorbare geluidsgolven. Het apparaat dat op de huid van uw dier wordt gezet, zendt geluidsgolven uit. De teruggekaatste geluidsgolven (echo’s) worden opgevangen en door middel van een computer op een monitor in beeld gebracht. Dit onderzoek is vooral heel geschikt voor het onderzoeken van de buikholte met alle organen die erin liggen en voor het hart.

Röntgenfoto’s zijn een goede manier om het skelet en de borstkast in beeld te brengen. Indien nodig kunnen we de gemaakte foto’s doorsturen naar een radioloog (specialist op het gebied van röntgen en echo) voor een nadere beoordeling.

Met endoscopie zijn we in staat om van buitenaf met een camera in uw dier te kijken. Zo kunnen we de binnenkant van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm, neus, keel, luchtpijp en bronchiën, dikke darm en de buikholte in beeld brengen. Ook kunnen we zo gericht biopten nemen van afwijkend weefsel.

CT staat voor Computed Tomografie en werkt net als röntgenfoto’s met straling. Het grote verschil is dat bij een röntgenfoto een tweedimensionale opname gemaakt wordt van een onderdeel van het dier. Met een CT worden de lichaamsonderdelen (zoals rug of borstkas) in beeld gebracht met dwarse doorsneden (‘plakjes’). Hierdoor kan veel gedetailleerder informatie worden verkregen en kunnen ook kleinere structuren in beeld worden gebracht dan bij gewone röntgenfoto’s. Voor meer informatie over de CT-scan, zie www.vetct.nl.

Bij scintigrafie wordt er radioactief materiaal in het dier gespoten en wordt er met een scanner gezocht naar plaatsen waar dit materiaal zich overdreven sterk ophoopt. Dat zijn vaak de plekken waar een ontsteking of een beschadiging aanwezig is. De belangrijkste toepassing in de interne geneeskunde is de schildklierscan bij katten die worden verdacht van hyperthyreoïdie (een te snel werkende schildklier).

 

 

 

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.