Gynaecologie/KI

Gynaecologie/KI

De voortplanting van uw dier gaat niet altijd zoals u zich dat voorstelt. Bij Lingehoeve Diergeneeskunde proberen we de factoren die daar aan bijdragen te minimaliseren.

Zo kunnen we het optimale tijdstip om een teef te laten dekken vaststellen door het meten van progesteron in het bloed. Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon dat gedurende de loopsheid toeneemt in het bloed. De hoogste waarde wordt bereikt rond de eisprong. Met de progesterontest kan het optimale dektijdstip goed worden voorspeld. Soms is het noodzakelijk om meerdere keren bloed af te nemen, als de progesteronwaarde in het bloed van de hond slechts langzaam toeneemt. Is de teef bij eerdere dekkingen niet drachtig geworden, dan kan ook verder onderzoek worden gedaan zoals het inzetten van een bacteriekweek van vaginaslijm. Voor de kat is een progesterontest niet beschikbaar.

Is de dekking van uw hond een probleem, bijvoorbeeld omdat de reu te onervaren is of de teef het dekken niet goed toe laat, dan kan Kunstmatige Inseminatie worden toegepast. Eén van onze dierenartsen vangt dan vers sperma op bij de reu en brengt dit in in de baarmoeder van de teef. De kwaliteit van het sperma kan onder de microscoop beoordeeld worden.

28 dagen na de dekking of KI kan een echo worden gemaakt om vast te stellen of een teef of poes drachtig is. Het is dan niet altijd mogelijk om het aantal pups /kittens goed te voorspellen, vooral niet bij een groot nest. Mocht u dit toch van tevoren willen weten, dan kan een week voor de uitgerekende datum een röntgenfoto worden gemaakt van de buik om het aantal pups/kittens te tellen.

Zijn er problemen tijdens de dracht of de bevalling, dan zijn we 24 uur per dag bereikbaar voor advies en hulp. Mocht het overhoopt tot een keizersnede komen, dan hebben we een ervaren OK-team dat de beste zorg biedt voor zowel moeder als kinders. Ook tijdens de zoogperiode kunt u altijd bij ons terecht voor advies en begeleiding. Zo helpen we u met het berekenen van de eventueel benodigde bijvoeding en kunnen we u leren om sondevoeding te geven aan de pups of kittens. Uiteraard hebben we alles in huis op het gebied van bijvoeding (zoals melkvervanger en flesjes) en ontworming (bij pups vanaf 2 en bij kittens vanaf 4 weken).

Is het nest goed groot gekomen, dan is het voor pups op 6 weken leeftijd tijd voor de eerste vaccinatie. Ze krijgen dan ook hun eigen paspoort. Vergeet u niet dat het verplicht is om pups vóór de leeftijd van 7 weken te laten chippen? Kittens moeten op 9 weken voor het eerst worden gevaccineerd. Indien gewenst kan er ook een dierenarts bij u thuis komen om de dieren te vaccineren en eventueel te chippen.

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.