Dermatologie

Dermatologie

Dermatologie is het onderzoek en de behandeling van dieren met uiteenlopende huidziekten, maar ook problemen van de vacht, nagels en oren. De meest voorkomende symptomen van huidaandoeningen zijn jeuk en afwijkingen van de huid, zoals kale plekjes, korstjes en bultjes. Vooral jeuk kan veel last veroorzaken bij uw dier en ook voor u als eigenaar behoorlijk frustrerend zijn.

Omdat er heel veel verschillende oorzaken zijn voor huidklachten, is het niet altijd eenvoudig om de oorzaak van het probleem vast te stellen. Hiervoor is stap-voor-stap uitgevoerd onderzoek nodig.  Voorbeelden zijn het maken van huidafkrabsels (voor microscopisch onderzoek op parasieten en gisten), het kweken van bacteriën of schimmels, het nemen van huidbiopten of het uitvoeren van een allergietest.

Bij het nemen van huidbiopten worden enkele kleine stukjes huid weggenomen en onderzocht. Soms kan uw dier plaatselijk worden verdoofd, maar omdat dit de uitslag van de huidbiopten kan beinvloeden is meestal een lichte narcose nodig.

Allergieën komen bij dieren zeer regelmatig voor. Net als een mens kan een dier voor van alles en nog wat allergisch zijn. De oorzaak kan in het voer (voedselallergie) zitten, maar ook in de omgeving, zowel binnens- als buitenshuis (denk bijvoorbeeld aan graspollen of huisstofmijt). In dat geval spreken we van atopie. Een allergie vaststellen is niet zo eenvoudig. Andere oorzaken van huidproblemen moeten eerst worden uitgesloten. Bovendien is de huid van een allergiepatiënt erg gevoelig, zodat bacterieën, gisten en parasieten gemakkelijker toe kunnen slaan en de klachten kunnen verergeren. Het is dan ook erg belangrijk dat steeds gecontroleerd wordt op deze bijkomende infecties en dat  deze ook elke keer tijdig worden behandeld.

Wordt uw dier verdacht van een allergie, dan is het allereerst belangrijk om voedselallergie als oorzaak van de klachten uit te sluiten. Dit doen we door minimaal 6 tot 8 weken een hypoallergeen dieet te geven. U kunt er voor kiezen om dit zelf te koken en gebruikt dan gekookte witte rijst en gekookt vlees van een soort dat uw dier nog nooit eerder gegeten heeft (struisvogel of geitenvlees bijvoorbeeld). Een alternatief is een speciaal kant en klaar dieetvoer . Het allerbelangrijkste is dat het dier gedurende die 6 tot 8 weken ALLEEN maar het dieet krijgt en helemaal NIETS anders. Dus geen koekjes, snoepjes, brood, stukjes worst of kluifjes en kauwstaafjes. Als beloning kunt u natuurlijk wel een stukje zelfgekookt vlees of een paar dieetbrokjes geven. Indien na de testperiode de klachten veel minder zijn, dan kunnen we op zoek naar een voer waar het dier het goed op doet.

Treedt er geen verbetering op met het dieet, dan is de volgende stap het uitvoeren van een allergietest. Meestal wordt hierbij een combinatie ingezet van bloedonderzoek en een huidtest. Op die manier proberen we er achter te komen waarvoor uw dier precies allergisch is. Meestal zijn dat dingen die niet weggenomen kunnen worden uit de omgeving van het dier (huisstofmijt en graspollen bijvoorbeeld zijn niet uit te bannen). Er kan dan een desensibilisatie therapie worden ingesteld. In het laboratorium wordt een injectievloeistof gemaakt met daarin hele kleine hoeveelheden van precies die stoffen waar uw dier allergisch voor is. Deze vloeistof wordt met tussenpozen van enkele weken in steeds iets grotere hoeveelheden bij uw dier ingespoten. Hierdoor proberen we het lichaam van het dier langzaam te laten wennen aan de aanwezigheid van de stoffen waar het dier allergisch voor is. De injectiekuur is voldoende voor een half jaar. Ongeveer 70% van de honden heeft hier goed baat bij. Voor katten is een allergietest en desensibilisatie helaas nog niet mogelijk.

Heeft uw dier een allergie, dan is het heel belangrijk om levenslang goed op te letten. Een allergisch dier heeft een gevoelige huid, we spreken ook wel van een lage jeukdrempel. Wordt die jeukdrempel overschreden, dan komt de jeuk in alle heftigheid weer terug. Daarom adviseren we voor deze dieren een goede vlooienbestrijding gedurende het hele jaar en een hypoallergene voeding (ook bij dieren die geen voedselallergie hebben). Medicatie om de jeuk te onderdrukken kan met tussenpozen of soms zelfs levenslang noodzakelijk zijn. Nemen de klachten toe dan is het van belang om te controleren of bacterien, gisten of mijten een rol spelen. Deze krijgen meer kans omdat de weerstand van de huid verminderd is. Antibiotica en wassen met een speciale shampoo zijn dan vaak nodig om de huid weer tot rust te brengen.

Heeft uw dier een huidprobleem of wilt u advies over de beste behandeling van een allergisch dier, aarzel dan niet om een afspraak te maken.

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.