Laparoscopie

Laparoscopie

Buikoperaties worden standaard uitgevoerd door het maken van een snede in het midden van de buikwand. Een mooi alternatief hiervoor is laparoscopie. We maken dan gebruik van een slang met een camera aan het uiteinde. Voor laparoscopie  worden 2 kleine gaatjes gemaakt in de buikwand. Door het ene gaatje wordt de camera naar binnen gebracht en door het andere gaatje het instrumentarium. Tegenwoordig gebruiken wij zelfs de nieuwe single port techniek (1-gats methode; camera en instrumentarium gaan door hetzelfde gaatje, via een slimme trocar. Zie ook dit bericht.)
Vervolgens wordt de buik met lucht opgeblazen. Hierdoor hebben we een uitstekend overzicht van de buikholte en alle organen die erin liggen. Deze methode wordt vooral gebruikt voor de laparoscopische sterilisatie. Het grote voordeel van deze manier van steriliseren is het prachtige overzicht tijdens de ingreep. Door de kleine gaatjes heeft het dier bovendien een minimum aan napijn en is dus weer heel snel hersteld na de ingreep.

Laparoscopie kan ook worden ingezet voor het vastzetten van de maag aan de buikwand, bij hondenrassen die een groter risico lopen op een maagkanteling. Het verwijderen van een niet ingedaalde testikel (binnenbal) via deze weg is eveneens mogelijk. Verder kunnen we via laparoscopie een indruk krijgen van processen in de buik die bijvoorbeeld met de echo zijn gezien en waarvan niet duidelijk is of het verwijderen hiervan mogelijk is. Via deze weg kunnen we de exacte plek in beeld brengen en inschatten hoe uitgebreid het proces is. Ook vergroeiingen met andere organen en kleine uitzaaiingen in lever en milt kunnen worden vastgesteld. Zo kunnen we veel beter voorspellen of een uitgebreide operatie nog zinvol is.

 

lapscop

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.