CT scan

CT scan

Wat is CT?
CT staat voor Computed Tomografie en werkt net als röntgenfoto’s met straling. Het grote verschil is dat bij een röntgenfoto een tweedimensionale opname gemaakt wordt van een onderdeel van het dier. Met een CT worden de lichaamsonderdelen (zoals een poot of een borstkas) in beeld gebracht met dwarse doorsneden (‘plakjes’). Hierdoor kan veel gedetailleerder informatie worden verkregen en kunnen ook kleinere structuren in beeld worden gebracht dan bij gewone röntgenfoto’s. Indien nodig kan een gevonden afwijking met nog dunnere plakjes gescand worden en kan contrastvloeistof toegediend worden. Met de computer kunnen vervolgens van de beelden nog reconstructies gemaakt worden, zoals lengtedoorsneden of drie dimensionale beelden.


Onze CT-scan
Op de Lingehoeve hebben we de beschikking over een Philips Brilliance Big Bore 16 slides. Dit is de eerste Philips in hoogte verstelbare en sliding CT-scan in Nederland. Hierbij is de opening van de gantry groter dan normaal waardoor het mogelijk is om een paard met het hoofd en hals in de gantry te laten staan. Hierdoor hoeven de paarden niet meer onder algehele anesthesie.


Hoe werkt een CT-scan?
Voor het maken van een CT-scan is het nodig dat het dier perfect stil ligt. Daarom is een lichte narcose noodzakelijk. Hiervoor dient uw dier 12 uur van te voren nuchter (geen eten, wel water) te zijn.

Om goed te illustreren hoe het in zijn werk gaat als uw huisdier bij ons door de CT-scan gaat, hebben wij een film gemaakt. In enkele minuten laten wij u zien wat u en uw huisdier meemaakt:


Hoe werkt een doorverwijzing?
Wanneer u door uw dierenarts bent doorverwezen voor een CT vragen wij altijd om de gegevens van de dierenarts. Om het onderzoek goed te kunnen doen is het voor ons van belang op de hoogte te zijn van het voorafgaande onderzoek. Bij aankomst op de kliniek kunt u zich aanmelden bij de gezelschapsdierenbalie. De planning voor het maken van de CT-scans worden over het algemeen gedaan door de assistentes.
Bij de Lingehoeve kunnen CT-scans telefonisch of per mail aangevraagd worden.
De dinsdag,- en donderdagochtend zijn de vaste momenten waarop de gezelschapsdierenscans gemaakt worden. In geval van spoed kunnen we in overleg een ander gepast moment vinden.

Patiënten worden onderzocht op datgene wat door de dierenarts of specialist wordt aangevraagd. Tenzij hier andere afspraken over worden gemaakt, wordt de patiënt voor eventuele aanvullende onderzoeken weer naar de eigen dierenarts of specialist verwezen. De doorverwijzend dierenarts ontvangt binnen 48 uur een officiële uitslag van de CT-scan.  Indien nodig, kan er met de specialist Radiologie gecorrespondeerd worden over de beoordeling.


Beoordeling van de CT-scan
De CT-scans gezelschapsdieren worden altijd beoordeeld binnen 48 uur door onze Europees specialist Radiologie Maartje Passon-Vastenburg (Dipl. ECDVI).


Wat zijn redenen voor het maken van een CT-scan?
De CT-scan is bij uitstek geschikt voor het in beeld brengen van afwijkingen aan het skelet.
Ook weke delen zoals longen, neusholten, buikorganen en hersenen kunnen meer gedetailleerd worden beoordeeld dan op een röntgenfoto.

Veel gebruikte afwijkingen waarvoor wij een CT-scan maken:

  • Skelet: breuken, elleboog- en schouderproblemen, bekkenproblemen, ondervoet afwijkingen en tumoren.
  • Borstholte: uitzaaiingen in longen en tumoren
  • Schedel: problemen in neusholten, gebitsproblemen, oorproblemen (binnen- en middenoor), waterhoofden en evt. problemen in de hersenen.
  • Wervelkolom: nek- en rug problemen zoals hernia’s, tussenwervelschijfontsteking en tumoren.
    Let op: MRI laat problemen in de weke delen vaak gedetailleerder zien.

 

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.