Voortplanting

Voortplanting

Een vrouwtjeskonijn (voedster) is geslachtsrijp op een leeftijd van drie tot vijf maanden. De draagtijd is 28 tot 32 dagen en de moeder kan direct na de geboorte alweer gedekt worden. De kleintjes kunnen bij hun moeder weg op een leeftijd van vijf weken. Ze moeten dan wel goed zelfstandig eten.

Het is verstandig om vrouwelijke konijnen te laten steriliseren. Hiermee voorkomen we baarmoederkanker en andere problemen (zoals baarmoederontsteking of cystes op de eierstokken). Uit onderzoek blijkt dat baarmoedertumoren heel veel voorkomen bij oudere voedsters (60-80%). Sterilisatie kan vanaf de leeftijd van 6 maanden. Voor die tijd moet u dus zorgen dat mannetje en vrouwtje gescheiden zitten maar elkaar wel kunnen zien.

Sterilisatie kan ook helpen als voedsters agressief worden, dit blijkt veelal door vrouwelijke hormonen te komen. Castratie van een mannelijke konijn (ram) is mogelijk als het konijn agressief gedrag vertoont of niet mag dekken. Castratie kan plaatsvinden op de leeftijd van 4-5 maanden.

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.