Vaccinatie

Vaccinatie

Konijnen kunnen worden ingeënt tegen twee ernstige, besmettelijke ziektes. Myxomatose is een virusziekte, die bij wilde en tamme konijnen voorkomt. Een konijn kan besmet worden via  bloedzuigende insecten zoals muggen en vlooien of door contact met andere zieke konijnen. De ziekte begint meestal met ooguitvloeiing en een vieze neus. Later ontstaan de typische knobbels (myxomen) op de kop, romp en rond de geslachtsopening. Het konijn eet niet en krijgt koorts. De laatste jaren wordt vaker de a-typische vorm gezien, het konijn is apathisch, heeft een snotneus en wil niet meer eten. Hoewel konijnen myxomatose kunnen overleven is de kans hierop heel klein. Een goede therapie is niet voorhanden en het dier sterft doorgaans binnen 2  weken.

VHS (Viraal Hemorrhagisch Syndroom) komt voor bij hazen en konijnen. De ziekte wordt ook wel rabbit hemorrhagic disease (RHD) of viral hemorrhagic disease (VHD) genoemd. Het virus veroorzaakt inwendige bloedingen in verschillende organen. In de meeste gevallen zul je geen voorafgaande ziekteverschijnselen zien en treedt acute sterfte op.  Soms valt op dat het dier sinds een paar uur sloom en lusteloos is. Mogelijke andere symptomen zijn koorts, stuiptrekkingen en soms bloederige afscheiding uit de neus.  Sterfte treedt meestal binnen 2 tot 3 dagen na infectie op.  Behandeling tegen VHS is niet mogelijk. De ziekte is erg besmettelijk en wordt overgedragen door zieke wilde hazen en konijnen. Het virus kan maandenlang overleven in de omgeving en ook overgedragen worden via bloedzuigende insecten (zoals muggen en vlooien), groenvoer, hooi, stro en via besmette kleding en schoenen.
In 2010 is van het VHS een nieuwe variant, VHS-2, in Europa gesignaleerd. In 2015 zijn er helaas ook konijnen in Nederland aan deze aandoening overleden. Net als bij VHS-1, is de prognose vrij slecht en overleeft maar een klein deel van de dieren de ziekte. Symptomen die bij VHS-2 voorkomen zijn vergelijkbaar als bij VHS-1. De konijnen worden vaak benauwd, krijgen koorts, bloedingen en/of neurologische verschijnselen. Helaas is bij deze VHS-2 ook geen behandeling mogelijk.

Ook konijnen die binnen gehouden worden, lopen het risico op besmetting met deze ziektes!

Daarom adviseert Lingehoeve Diergeneeskunde om uw konijn te vaccineren tegen Myxomatose en de VHS-varianten. De vaccinatie tegen Myxomatose en VHS-1 kan op de leeftijd van 8 weken plaats vinden en moet elk jaar herhaald worden. We raden aan om konijnen jonger dan 5 weken nog niet in te enten.
Voor VHS-2 zijn er sinds korte tijd ook vaccinaties beschikbaar. De nieuwste vaccinatie die ontwikkelt is, mag gegeven worden vanaf een leeftijd van 10 weken (of tussen 4 en 10 weken leeftijd maar dan moet de vaccinatie na 6 weken herhaald worden), hoeft niet herhaald te worden en deze werkt zelfs 1 jaar lang.

TIP: Voorkomen is beter dan genezen. Voorkom contact met wilde konijnen. Voorkom zoveel mogelijk contact met vlooien en muggen.Tegen vlooien kunt u druppels in de nek gebruiken. Insectenwerende strips of horgaas kunnen worden ingezet tegen muggen.

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.