Voeding

Voeding

Cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken, ze moeten dit dus in voldoende mate binnen krijgen via de voeding. Speciaal caviavoer bevat in principe voldoende vitamine C maar naarmate het voer ouder wordt gaat de hoeveelheid wel achteruit. U kunt voor de zekerheid dagelijks een tabletje vitamine C geven (de meeste cavia’s eten ze als snoepje) maar ook bijvoorbeeld paprika is rijk aan vitamine C. Wees voorzichtig met het voeren van nieuwe soorten voedsel. Begin met hele kleine beetjes, zodat het darmkanaal van de cavia zich rustig aan kan passen.

Hardvoer

Het is beter om pellets (brokjes) te voeren dan gemengd voer. De cavia zoekt hier vaak de lekkere (lees: ongezonde) dingen uit en laat de rest liggen. 20 gram droogvoer per dag is voldoende.

Hooi en groenvoer

Cavia’s moeten onbeperkt toegang hebben tot hooi. Verder kunnen groenten zoals witlof, andijvie, wortelloof en paprika worden gegeven. Gras kan ook gevoerd worden. Voor fruit geldt: overdaad schaadt. Geef hiervan niet meer dan een theelepel per dag.

Water

Uiteraard moeten cavia’s altijd de beschikking hebben over schoon drinkwater. Een drinkflesje is het makkelijkste. Kies anders voor een waterbak die niet omgegooid kan worden.

TIP: Bij cavia’s die niet eten raakt het maagdarmkanaal heel snel ontregeld. Dit kan al binnen een dag grote gevolgen hebben. Weeg regelmatig uw cavia. Valt de cavia plotseling af of merkt u dat het dier is gestopt met eten, aarzel dan niet en maak meteen een afspraak met uw dierenarts. Hoe eerder een therapie kan worden gestart, hoe groter de kans is op herstel. Om die reden is het ook handig om altijd iets van dwangvoeding in huis te hebben. Een potje Olvarit babyvoeding (wortel zonder vlees of aardappel of fruithapje) volstaat prima maar er zijn ook zakjes bij ons verkrijgbaar met dwangvoeding speciaal voor knaagdieren en konijnen.

 

 

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.