Vaccinatie

Vaccinatie

Om uw kitten gezond te houden en te beschermen tegen een aantal ernstige ziektes is het nodig om te vaccineren. Bij een vaccinatie wordt er een injectie met dode of verzwakte ziektekiemen gegeven. Hierdoor komt er een reactie van het afweersysteem op gang, zodat weerstand tegen die ziektekiemen wordt opgebouwd. Als uw kitten daarna in contact komt zo’n ziektekiem, dan wordt deze uitgeschakeld voordat het kitten ziek wordt.

Wij hanteren naar de laatste inzichten momenteel het volgende vaccinatieschema:

  • 9 weken:    kattenziekte en niesziekte
  • 12 weken:  kattenziekte en niesziekte
  • 1 jaar:         kattenziekte en niesziekte

Indien uw kitten net in huis is, raden we aan om minimaal 5 dagen te wachten met het geven van de vaccinatie. Omdat er die eerste dagen heel veel veranderingen op het kitten afkomen, kan de weerstand net wat minder zijn. Dit kan er toe leiden dat de vaccinatie minder goed aanslaat, of dat het dier lichte ziekteverschijnselen krijgt.

Om de weerstand tegen deze ziektes op peil te houden, is het nodig om elk jaar de vaccinatie te herhalen, te beginnen op de leeftijd van 1 jaar. U krijgt van ons een oproep voor de jaarlijkse vaccinatie en de bijbehorende gezondheidscheck.

Er wordt gevaccineerd tegen de volgende ziektes:

Kattenziekte is een zeer ernstige virusziekte die het maagdarmkanaal aantast. Bij een drachtige poes kan het leiden tot abortus of de geboorte van kittens met hersenverschijnselen. Door het virus wordt de weerstand verminderd, waardoor andere ziekteverwekkers toe kunnen slaan. Het vaccin biedt 3 jaar lang bescherming. Niesziekte komt veel voor en veroorzaakt een aantasting van de slijmvliezen met niezen en ontstoken ogen als belangrijkste verschijnselen. Een ernstige niesziekte infectie kan voor jonge kittens fataal zijn. Bovendien kunnen katten na een niesziekte infectie drager blijven, met levenslang niezen en snotteren tot gevolg. Het vaccin beschermt gedurende 1 jaar.

Bordetella

De bacterie Bordetella bronchiseptica kan een rol spelen bij het optreden van niesziekte. Er is een neusdruppel vaccin beschikbaar dat 1 jaar werkzaam is. Deze extra vaccinatie is soms verplicht als uw kat in pension gaat. Na het toedienen van dit vaccin is het niet ongebruikelijk dat uw kat enkele dagen een klein beetje niest.

Rabiës (hondsdolheid)

Wanneer u uw kat meeneemt naar het buitenland, is een vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) verplicht. Voor de meeste landen geldt dat de rabiësvaccinatie minimaal 3 weken voor vertrek gegeven dient te worden. Aanvullende eisen kunnen echter per land verschillen. Hier kunt u de invoereisen per land vinden. Ook is een Europees Dierenpaspoort verplicht en moet uw kat een chip hebben. Hou er rekening mee dat in het buitenland parasieten voorkomen die ernstige ziektes kunnen veroorzaken. Laat u daarom goed adviseren over tijdige maatregelen tegen vlooien, teken, zandvliegjes en wormen.

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.