Resorptie Laesie

Resorptie Laesie

Het kattengebit is voor de meeste huisdiereigenaren een mysterie. Ten eerste kijken de meeste eigenaren niet in de bek of een kat laat zich niet goed in de bek kijken en katten laten vaak niet merken als ze last hebben van het gebit. Daarentegen hebben katten wel degelijk regelmatig tand- en kiesproblemen.

Het meest voorkomende probleem bij de kiezen van katten is de ‘RL’. Dit is een afkorting voor een tandprobleem waarbij gaatjes ontstaan in de wortels en/of de kroon van een tand of kies. Het betekent resorptie laesie (vertaald: opgeloste beschadiging).

Bij ongeveer 50% van de katten boven de 5 jaar oud komen er een of meerdere RL’s voor. Ook zijn het vaker de pure raskatten die hier last van hebben.

Het start met aantasting van de cementlaag van de tand/kies. Bepaalde cellen (osteoclasten) tasten het cement en dentine aan en ondermijnen het glazuur. Het breidt zich dan ook uit naar het omliggende weefsel rondom de tand, waardoor daar ontstekingsreacties ontstaan. Wat vaak gebeurd bij gevorderde beschadigingen is de ingroei van tandvlees op die plek.

 

Voor ons als dierenarts zijn er 2 verschillende typen te onderscheiden die alleen maar met een röntgenfoto vastgesteld kunnen worden, daarom zijn röntgenfoto’s van het gebit erg belangrijk.

Het geeft inzicht in de uitbreiding van de aandoening (sommige kiezen zien er normaal uit, maar hebben wel afwijkingen aan de wortel of het kaakbot) en maakt de behandeling (soms) wat makkelijker en minder belastend voor de kat.

 

Voorkomen van deze aandoening is er niet. Het is wel belangrijk de mond en kiezen zo schoon mogelijk te houden om ontstekingen aan het tandvlees en aangroei van tandplaque en tandsteen te voorkomen.

Enkele opties zijn:

  • Tandenpoetsen: dit moet elke dag, anders heeft poetsen geen zin. Het zal bij de kat wel een uitdaging worden, maar als u het wil proberen, begin er dan zo vroeg mogelijk mee.
  • Dentale voeding: dit zijn brokjes die harder en groter zijn, zodat de kat beter moet kauwen. Hierdoor verminder je de aangroei van tandplaque.
  • Mondwater en pasta’s: hiermee verminder je de hoeveelheid bacteriën in de mond en daardoor de groei van tandplaque.
  • Het gebit laten reinigen wanneer dat nodig is.

 

Wist u dat…wij kosteloos op afspraak het gebit van uw kat controleren!

Wist u dat…wij in februari meedoen aan de Maand van het Gebit, waar u 10% korting krijgt dat gebitsverzorgingsproducten en  de behandeling (excl. medicatie).

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.