Gebit

Gebit

Gebitsproblemen kat
Twee van de drie katten van 3 jaar en ouder hebben last van gebitsproblemen. Gebitsproblemen zijn pijnlijk en kunnen ook tot problemen van andere organen leiden. Reden genoeg dus om het gebit van uw huisdier goed te verzorgen en regelmatig te laten controleren.

De belangrijkste oorzaak van gebitsproblemen komt door de vorming van tandplak en tandsteen. Tandplak bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Het tandplak kan al binnen 24 uur omgezet worden in tandsteen. Zowel tandplak als tandsteen kunnen er voor zorgen dat het tandvlees ontstoken raakt. Als dit tandvleesontsteking uitbreidt kan het verlies geven van tanden en kiezen of zelfs problemen geven aan andere organen door bacteriën die via de bloedbaan naar bijvoorbeeld het hart of de nieren gaan.


Symptomen:

Ondanks dat veel katten last hebben van het gebit, is het herkennen van problemen lastig bij deze dieren. Wanneer uw kat één of meerdere van de onderstaande symptomen vertoond, is er al een grote verdenking voor een gebitsprobleem:

  • Verkleurde aanslag op de tanden/kiezen
  • Minder eten en dan met name de harde brokken
  • Moeite met kauwen of aan één zijde kauwen
  • Stinkende geur uit de bek/slechte adem
  • Bloederig speeksel/slijm
  • Bulten rondom de kaken
  • Aanraking rondom de bek ontwijken/pijnuitingen tijdens het eten

Ziet u een van deze symptomen, neem dan zeker contact op met de dierenarts.


Onderzoek:

Het gehele jaar kunt u bij ons terecht voor een gratis gebitscontrole. Daarnaast controleren wij tijdens de jaarlijkse enting ook altijd het gebit van uw dier.
Zien wij afwijkingen aan het gebit dan is het advies om een tandheelkundige behandeling onder algehele narcose uit te laten voeren.


Preventie en behandeling:

Tandplak:
Tandplak kan door middel van dagelijks tandenpoetsen makkelijk verwijderd worden, op deze manier verkleint u het risico op gebitsproblemen.
Wat erg belangrijk is, is om van jongs af aan te beginnen met het tandenpoetsen bij uw kitten.
Voor speciale dierentandenborstels (waaronder ook de vingertandenborstel) en dierentandpasta, kunt u terecht bij onze balie.

Hieronder een filmpje van het tandenpoetsen bij de kat:

Naast het poetsen bestaan er ook voeding en verzorgende snacks om de dagelijkse gebitsverzorging te ondersteunen. Hierbij onderscheiden we een mechanische en chemische reiniging. Een mechanische reiniging wordt gerealiseerd door de textuur van de voeding, die de vorming van aanslag op de tanden helpt te voorkomen. De chemische werking wordt veroorzaakt door actieve ingrediënten in de voeding en gaat de omzetting van tandplak naar tandsteen tegen. Laat echter het poetsen niet achterwege, dit is de beste mechanische reiniging voor het gebit!

Tandsteen:
Bij tandsteen lukt het niet meer om door middel van tandenpoetsen het tandsteen te verwijderen, om dit te verwijderen is een gebitsbehandeling nodig onder algehele narcose.
Zodra het dier onder narcose is, kan pas echt goed in de mondholte gekeken worden. Allereerst wordt het gehele gebit vakkundig gereinigd. Zodra de tanden en kiezen goed zichtbaar zijn, wordt er beoordeeld of er aangetaste tanden en/of kiezen getrokken moeten worden. Als dit noodzakelijk is, zal uw huisdier pijnstilling toegediend krijgen om vervolgens het trekken te gaan starten.
Na de gebitsbehandeling wordt het gebit ook nog gepolijst zodat tandplak minder snel kan gaan aanhechten.


Kortom:
Niet alleen in de maand februari, de maand van de gebitsverzorging van uw kat, besteden wij extra aandacht aan het gebit. Bij de jaarlijkse enting controleren wij het gebit van uw huisdier en u kunt het gehele jaar een afspraak maken voor een gratis gebitscontrole.

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.