Sterilisatie en castratie

Sterilisatie en castratie

Indien u geen nestje wilt, adviseren we om de teef op jonge leeftijd te laten steriliseren. De belangrijkste reden hiervoor: de kans op borstkanker (melkkliertumoren) wordt erg klein bij sterilisatie op jonge leeftijd. Ook voorkomt sterilisatie dat de hond op latere leeftijd baarmoederontsteking krijgt. Ook gedragsproblemen tijdens de loopsheid, schijndracht en de kans op ongewenste zwangerschappen wordt met sterilisatie voorkomen.

Sterilisatie kan bij een hond lichter dan 20 kg (volwassen gewicht) het beste voor de eerste loopsheid plaatsvinden, op 6 maanden leeftijd. Honden zwaarder dan 20 kg steriliseren we bij voorkeur ongeveer 3 maanden na de eerste loopsheid. Dit omdat grotere honden een iets grotere kans hebben op ouderdomsincontinentie bij sterilisatie op een eerder moment. Na elke loopsheid wordt de kans op melkkliertumoren groter, dus het is verstandig om niet langer te wachten. De sterilisatie kan indien gewenst ook laparoscopisch worden gedaan. Bij deze methode worden 2 kleine gaatjes gemaakt waardoor een camera en het instrumentarium in de buik worden gebracht. Voordelen van deze methode zijn het goede overzicht tijdens de ingreep en het snelle herstel.

Een reu hoeft niet per se gecastreerd te worden maar dit kan indien gewenst plaats vinden vanaf 9 maanden leeftijd.

Heeft u vragen over wel of niet steriliseren, over de ingreep zelf of wilt u een afspraak maken, dan kunt u uiteraard altijd bij Lingehoeve Diergeneeskunde terecht.

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.