Sterilisatie en castratie

Sterilisatie en castratie

Er zijn verschillende redenen sterilisatie en castratie. De belangrijkste reden hiervoor is de kans op borstkanker (melkkliertumoren) te verkleinen. Ook voorkomt sterilisatie dat de hond op latere leeftijd baarmoederontsteking krijgt. Daarnaast worden gedragsproblemen tijdens de loopsheid, schijndracht en de kans op ongewenste zwangerschappen voorkomen door sterilisatie.

Voorkomen van zwangerschap door sterilisatie

Indien u geen nestje wilt, adviseren we ook om de teef op jonge leeftijd te laten steriliseren. Sterilisatie kan bij een hond lichter dan 20 kg het beste voor de eerste loopsheid plaatsvinden. Dit is op een leeftijd van circa zes maanden. Honden zwaarder dan 20 kg steriliseren we bij voorkeur ongeveer drie maanden na de eerste loopsheid. Dit doen we omdat grotere honden een iets grotere kans hebben op ouderdomsincontinentie bij sterilisatie op een eerder moment. Na elke loopsheid wordt de kans op melkkliertumoren groter, dus het is verstandig om niet langer te wachten. De sterilisatie kan indien gewenst ook laparoscopisch worden gedaan. Bij deze methode worden 2 kleine gaatjes gemaakt waardoor een camera en het instrumentarium in de buik worden gebracht. Voordelen van deze methode zijn het goede overzicht tijdens de ingreep en het snelle herstel.

Een reu hoeft niet per se gecastreerd te worden. Wilt u dit liever wel, dan kan dit vanaf een leeftijd van 9 maanden.

Heeft u vragen over wel of niet steriliseren, over de ingreep zelf of wilt u een afspraak maken, dan kunt u uiteraard altijd bij Lingehoeve Diergeneeskunde terecht.

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.