Progesteron bepaling

Progesteron bepaling

Een succesvolle voortplanting bij de hond begint bij het bepalen van het juiste moment voor de dekking. Gemiddeld is een teef drie weken loops. Ergens in deze periode vindt de eisprong plaats en is de teef het meest vruchtbaar. Om de eisprong en daarmee het juiste moment van dekken zo goed mogelijk te voorspellen, kunt u bij Lingehoeve Diergeneeskunde terecht voor een progesteron bepaling.

Hoe en waarom?

Bij de cyclus van de hond zijn verschillende hormonen betrokken. Net voor de eisprong gaan de eierstokken meer progesteron (zwangerschapshormoon) produceren. Bereikt het progesteron een bepaalde waarde, dan weten we dat de eisprong heeft plaats gevonden. Aan de hand van de progesteronwaarde geven wij u advies over het juiste dekmoment.

Zodra u de loopsheid bij uw teef heeft opgemerkt (bloederige uitvloeiing, opgezette vulva) kan het progesterongehalte voor het eerst gemeten worden. Is dit nog laag, dan adviseren we om na 2-3 dagen opnieuw te controleren. Komt de waarde al in de buurt van de gewenste waarde (ca. 10 ng/l), dan vragen we u om de progesteron de volgende dag opnieuw te laten meten. Er is dus geen vast patroon van controles, elke teef en elke cyclus is weer anders!

In Nederland kan het progesteron in het bloed op verschillende manieren worden bepaald. Vaak wordt er gebruikt gemaakt van een kleurentest of een eenvoudige ELISA test. Deze testen zijn eenvoudig uit te voeren, zorgen voor een snel resultaat en er is geen dure apparatuur nodig. Helaas zijn deze testen erg onbetrouwbaar en geven ze veel wisselende resultaten. Om deze reden hebben wij als kliniek niet voor deze methode gekozen. De meest betrouwbare methode op het moment is het meten van het progesteron door middel van een RIA methode of immulite. Deze methode zorgt voor een zeer betrouwbaar en kwantitatief resultaat en is in Nederland ook humaan de gouden standaard.

Heeft u vragen over de progesteron bepaling of wilt u een afspraak maken hiervoor, dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

 

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.