Kunstmatige Inseminatie

Kunstmatige Inseminatie

De meeste dekkingen vinden op de natuurlijke manier plaats. Maar soms zijn er redenen waarom dit niet lukt. De reu is niet ervaren genoeg, de teef wil zich niet laten dekken, de koppeling komt niet goed tot stand of de reu zit in het buitenland. In zulke gevallen kan KI (kunstmatige inseminatie) uitkomst bieden.

Wat is kunstmatige inseminatie?

Vooraf wordt door middel van een gynaecologisch onderzoek de teef onderzocht. Zodoende kunnen we bepalen of zij gezond is voor de inseminatie.

Bij de cyclus van de hond zijn verschillende hormonen betrokken. Net voor de eisprong gaan de eierstokken meer progesteron (zwangerschapshormoon) produceren. Bereikt het progesteron een bepaalde waarde, dan weten we dat de eisprong heeft plaatsgevonden. Met behulp van progesteronbepaling in het bloed kunnen we u adviseren over het juiste dek moment.

Het zaad wordt ter plekke zo steriel mogelijk afgenomen en nagekeken op kleur, hoeveelheid, concentratie en beweeglijkheid. Daarna wordt het met een pipet diep in de vagina ingebracht, tot voor de baarmoedermond.

Wilt u weten of KI voor uw hond een optie is of heeft u andere vragen rondom de dekking, dan kunt u uiteraard altijd bij de Lingehoeve terecht. Bel naar 0488 48 29 00 of maak een afspraak via onderstaande knop.

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.