Voeding

Voeding

Wat is een goede voeding voor uw hond? Dit is een vraag die niet zo makkelijk te beantwoorden is . Belangrijk is ten eerste dat het voer voldoet aan de behoeftes van de hond. Die zijn onder andere afhankelijk van de grootte, de leeftijd en de activiteit. Een Chihuahuapup heeft hele andere voeding nodig dan een bejaarde Deense dog of een volwassen Melchelse herder die hard werkt in de bewaking. Het voer heeft daarnaast invloed op de vacht en de ontlasting. Waar de ene hond het goed op doet, werkt niet automatisch voor de ander. Uiteraard moet het voer ook smakelijk zijn.

Er zijn allerlei soorten voer verkrijgbaar, zoals droogvoer (brokken), diner (weken met warm water), natvoer (blik), en al dan niet kant en klare rauwvlees-voeding.  Over rauw vlees lopen de meningen sterk uiteen, er zijn felle voor- en tegenstanders. De voorstanders vinden dat het voer dichter bij de natuur staat. Het zou zorgen voor minder maagdarmklachten en huidproblemen en zorgen voor een betere vacht en gebit. Tot nu toe is hier geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Wel is wetenschappelijk aangetoond dat de ontlasting van honden die rauw vlees krijgen vaak Salmonella en Campylobacter bevat. Voor volwassen gezonde honden vormen deze bacteriën geen bedreiging, maar jonge, oude of zieke honden kunnen ernstige maagdarmklachten krijgen. Ook mensen lopen risico, indien onvoldoende hygiëne in acht wordt genomen. Door zichzelf te likken komen de bacteriën ook in de vacht van de hond terecht. En wie wast na elke aai altijd de handen? Een ander bewezen risico is het ontstaan van een tekort of juist overmaat aan bepaalde voedingsstoffen. Het is dan ook verstandig om het dieet te laten doorrekenen door een voedingsdeskundige, zeker als u zelf voor de hond kookt.

Lingehoeve Diergeneeskunde adviseert een goed, uitgebalanceerd commercieel voer dat speciaal is afgestemd op de behoeftes van uw hond, rekening houdend met ras en leeftijd. Pups hebben hoogwaardige voeding nodig met de juiste calcium/fosfor verhouding, omdat anders problemen met de botontwikkeling kunnen ontstaan.

Indien u van voer wilt veranderen, doe dit dan altijd geleidelijk en meng het nieuwe voer in steeds grotere hoeveelheid door het oude voer. Anders kunnen problemen ontstaan zoals buikpijn en diarree.

Bij grote honden is het heel belangrijk om na het eten rust te geven, om de kans op een maagkanteling te verkleinen. Bij deze honden wordt het geven van diner-voeding afgeraden, omdat dit de kans op een maagoverlading en kanteling kan vergroten.

Uiteraard kunt u altijd bij ons terecht voor advies over de juiste voeding voor uw hond. Lingehoeve Diergeneeskunde heeft diverse hoogwaardige onderhoudsvoeders in het assortiment. Daarnaast hebben we een uitgebreide collectie dieetvoeders voor uiteenlopende problemen. Deze dieetvoeders zijn niet in de dierenwinkel verkrijgbaar en maken onderdeel uit van de behandeling van allerlei ziektes, zoals nierproblemen, maagdarmaandoeningen, allergie en blaasgruis.

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.