Leishmania

Leishmania

Leishmania is een parasiet die in grote delen van de wereld voorkomt en ook problemen veroorzaakt bij mensen. De hond vormt een belangrijke besmettingsbron voor mensen. Bij katten komt de ziekte nauwelijks voor. Leishmania wordt overgebracht door zandvliegjes. De ziekteverschijnselen treden op zijn vroegst een maand na infectie op, maar meestal pas jaren later. De symptomen zijn vaak vaag en worden veroorzaakt door allerlei ontstekingsreacties. Klachten die vaak worden gezien zijn vermageren, wisselende koorts, opgezette lymfklieren, huidklachten, oogproblemen, nierfalen en kreupelheid. Is de hond eenmaal besmet dan is er geen definitieve genezing mogelijk: de parasiet blijft in het lichaam aanwezig en kan in periodes van verminderde weerstand of stress weer de kop opsteken. Preventie is in dit geval dus zeer belangrijk.

Er is geen vaccin tegen Leishmania. Daarom is het heel belangrijk om uw hond te beschermen tegen zandvliegjes. Het beste kan hiervoor een tekenband worden gebruik die ook werkzaam is tegen zandvliegjes en muggen. Vermijd stilstaand water en houdt uw hond tussen zonsondergang en zonsopgang binnen, want zandvliegjes zijn vooral ’s avonds en ’s nachts actief. Een muskietennet kan eveneens zinvol zijn.

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.