Rabies

Rabies

Rabiës wordt veroorzaakt door het Lyssa virus en is besmettelijk voor huisdieren, wilde dieren en mensen. Het wordt overgebracht door beten en krabben van een besmet dier. In Nederland komt de ziekte op dit moment niet voor, maar het is de laatste jaren regelmatig vastgesteld bij honden die uit Marokko of Bulgarije waren meegenomen. Aangetaste dieren vertonen ander gedrag en worden vaak agressief. Ook speekselen wordt vaak gezien. De ziekte verloopt bijna altijd dodelijk. Gezien het risico voor mensen is rabiës een aangifteplichtige ziekte. Indien de dierenarts een dier verdenkt van rabiës, dan moet dit worden gemeld bij de autoriteiten.

Indien uw hond mee gaat naar het buitenland is vaccinatie tegen rabiës verplicht. Voor de meeste Europese landen moet deze vaccinatie minimaal 3 weken voor vertrek gegeven worden. De vaccinatie is 3 jaar geldig en kan gegeven worden vanaf 12 weken leeftijd. Voor sommige landen gelden aanvullende eisen, zoals een bloedonderzoek, ontworming en tekenbehandeling voor vertrek. Voor pups jonger dan 3 maanden en voor sommige rassen kunnen de regels afwijken. Ook voor landen buiten de EU gelden andere voorwaarden. Bekijk hier de invoereisen voor Europa en daarbuiten.

 

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.