Hartworm

Hartworm

Hartworm komt in Nederland niet voor maar wel in Zuid en Oost-Europa en andere delen van de wereld. Hartworm wordt overgebracht door verschillende soorten muggen. Na de muggenbeet komen de larven van de hartworm in de longslagader terecht waar ze volwassen worden. Pas als er veel wormen zijn, komen ze daadwerkelijk in het hart terecht. De verschijnselen van hartworm zijn hoesten (soms met bloed erbij), slecht uithoudingsvermogen en vermageren. Bij zware infecties kan er hartfalen ontstaan met vergroting van de lever en vocht in de buik. Plotseling overlijden kan optreden.

Er bestaat geen vaccin tegen hartworm. Preventief moet contact met muggen zo veel mogelijk worden vermeden, bijvoorbeeld met een tekenband die ook tegen muggen en zandvliegjes werkt. Maar het allerbelangrijkste is het preventief gebruik van geschikte ontwormingsmiddelen. Deze ontworming moet op de dag van thuiskomst gegeven worden en een maand hierna. Verblijft uw hond langer dan een maand in het buitenland, dan moet deze ontworming maandelijks gegeven worden op de plaats van bestemming, vervolgens op de dag van thuiskomst en een maand na terugkeer in Nederland. Uiteraard kunt u bij Lingehoeve Diergeneeskunde terecht voor advies op maat en geschikte ontwormingsmiddelen.

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.