Uitleg ziektes

Uitleg ziektes

Tegen de volgende ziektes bestaan goede vaccinaties:

Hondenziekte

Hondenziekte is een besmettelijke ziekte die de longen, het maagdarmkanaal en het zenuwstelsel aantast. Hondenziekte wordt veroorzaakt door het canine distemper virus en is ook besmettelijk voor wolven, fretten en nertsen. Het virus wordt verspreid via de lucht en via druppeltjes van speeksel, urine en ontlasting van besmette dieren.  De symptomen kunnen variabel zijn en niet bij elke hond allemaal aanwezig: koorts, hoesten, neus- en ooguitvloeiing, braken en diarree. Later komen er zenuwverschijnselen bij, zoals epileptische aanvallen, afwijkend gedrag, rondjes lopen of spiertrekkingen van de kop. Pups overleven de ziekte meestal niet. Dieren die het virus wel overleven kunnen verschijnselen overhouden in de vorm van oogafwijkingen of verharde voetzooltjes en neus.

Parvo

Het parvovirus is een zeer besmettelijk virus. Het komt voor bij honden van alle leeftijden, maar jonge honden en sommige rassen zijn gevoeliger voor dit virus.  Parvovirus geeft een ernstige aantasting van het maagdarmkanaal met braken en bloederige diarree tot gevolg. Honden besmetten zich via direct (snuffelen) en indirect contact met de ontlasting van besmette honden. Vooral jonge, kleine pups overleven de ziekte meestal niet.

Leptospirose

Leptospirose is vooral bekend van de Ziekte van Weil maar er zijn meerdere vormen. Leptospirose wordt veroorzaakt door bacteriën (leptospiren) en kan worden overgedragen via de urine van besmette honden, door bijvoorbeeld het besnuffelen van elkaars geslachtsdelen. Ook de urine van ratten en muizen speelt een rol in de overdracht van de ziekte. De bacterie veroorzaakt ernstige aantasting van de nieren en lever en verloopt bij niet-gevaccineerde honden meestal dodelijk. Leptospirose is ook gevaarlijk voor mensen. De bescherming die het vaccin geeft wordt na een jaar snel minder, vandaar dat deze enting jaarlijks herhaald moet worden.

Hepatitis contagiosa canis (HCC)

HCC is een besmettelijke leverontsteking die vooral verspreid wordt via de urine van geïnfecteerde honden. De ziekte kan redelijk mild verlopen maar voor jonge pups ook fataal aflopen. Het wordt veroorzaakt door een virus. De symptomen zijn onder andere koorts, geelzucht, braken en diarree.

Kennelhoest

Kennelhoest is een zeer besmettelijke aandoening van de voorste luchtwegen bij de hond, veroorzaakt door een complex van virussen en de bacterie Bordetella bronchiseptica. Kennelhoest is vergelijkbaar met verkoudheid en griep bij de mens. De ene hond zal er meer last van hebben en  zieker zijn dan de andere. Soms gaat het gepaard met hoge koorts en er is kans op complicaties zoals longontsteking.

De kennelhoestenting is een aparte neusdruppel-enting die vanaf 8 weken leeftijd gegeven kan worden. Net als de griepprik bij de mens geeft het geen 100% bescherming maar zorgt er wel voor dat de hond veel minder ziek wordt als kennelhoest optreedt. De neusenting werkt binnen 5 dagen en geeft een jaar lang bescherming. Hondenscholen, pensions en keuringen laten vaak geen honden toe als deze niet gevaccineerd zijn tegen kennelhoest. Omdat pups gevoeliger zijn voor het oplopen van kennelhoest, adviseren we om alle pups hiertegen te vaccineren tijdens de 9 weken-enting, ook als ze niet naar puppycursus of pension gaan.

Rabiës (hondsdolheid)

Rabiës wordt veroorzaakt door het Lyssa virus en is besmettelijk voor huisdieren, wilde dieren en mensen. Het wordt overgebracht door beten en krabben van een besmet dier. In Nederland komt de ziekte op dit moment niet voor, maar het is de laatste jaren regelmatig vastgesteld bij honden die uit Marokko of Bulgarije waren meegenomen. Aangetaste dieren vertonen ander gedrag en worden vaak agressief. Ook speekselen wordt vaak gezien. De ziekte verloopt bijna altijd dodelijk. Gezien het risico voor mensen is rabiës een aangifteplichtige ziekte. Indien de dierenarts een dier verdenkt van rabiës moet dit worden gemeld bij de autoriteiten.

Indien uw hond mee gaat naar het buitenland, is vaccinatie tegen rabiës verplicht. Voor de meeste Europese landen moet deze vaccinatie minimaal 3 weken voor vertrek gegeven worden. De vaccinatie is 3 jaar geldig en kan gegeven worden vanaf 12 weken leeftijd. Voor reizen naar het buitenland gelden aanvullende eisen en adviezen.

 

 

 

 

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.