Vaccinatie

Vaccinatie

Om uw pup gezond te houden en te beschermen tegen een aantal ernstige ziektes is het nodig om de pup te vaccineren. Bij het vaccineren wordt er een injectie met dode of verzwakte ziektekiemen gegeven. Hierdoor komt er een reactie van het afweersysteem op gang, zodat weerstand tegen die ziektekiemen wordt opgebouwd. Als uw pup daarna in contact komt zo’n ziektekiem, dan wordt deze uitgeschakeld voordat de pup ziek wordt.

Wij hanteren naar de laatste inzichten momenteel het volgende vaccinatieschema:

  • 6 weken:    puppy-DP enting (parvo en hondeziekte)
  • 9 weken:    kleine cocktail (parvo en leptospirose)
  • 12 weken:  grote cocktail (parvo, leptospirose, hondeziekte en HCC)
  • 1 jaar:         grote cocktail

Indien uw pup net in huis is, raden we aan om minimaal 5 dagen te wachten met het geven van de enting. Omdat er die eerste dagen heel veel veranderingen op uw pup afkomen, kan de weerstand net wat minder zijn. Dit kan er toe leiden dat de enting minder goed aanslaat of dat de pup na de enting lichte ziekteverschijnselen krijgt.

Om de weerstand tegen deze ziektes op peil te houden, is het nodig om elk jaar een herhalingsenting te geven, te beginnen op de leeftijd van 1 jaar. U krijgt van ons een oproep voor de jaarlijkse herhalingsenting en de bijbehorende gezondheidscheck.

Er wordt gevaccineerd tegen de volgende ziektes:

Hondenziekte is niet alleen besmettelijk voor honden maar ook voor wolven, fretten en nertsen. Deze virusziekte komt wereldwijd voor en tast  het maagdarmkanaal, de longen en het zenuwstelsel aan. Bij pups is het meestal fataal. Het parvo-virus wordt verspreid via de uitwerpselen van een besmette hond en geeft ernstige maagdarmklachten. Vooral jonge en kleine pups overleven de ziekte niet. Leptospirose (vooral bekend is de ziekte van Weil, maar er zijn meerdere vormen)  kan worden overgedragen door zieke ratten die de bacterie met de urine uitscheiden. Ook kan de bacterie worden overgedragen via de urine van besmette honden, door bijvoorbeeld het besnuffelen van elkaars geslachtsdelen. De bacterie veroorzaakt ernstige aantasting van de nieren en lever. Leptospirose is ook gevaarlijk voor mensen. Hepatitis contagiosa canis (HCC) is een besmettelijke leverontsteking die vooral verspreid wordt via de urine van geïnfecteerde honden. De ziekte kan redelijk mild verlopen maar zeker voor jonge pups ook fataal zijn.

Kennelhoest

Indien uw pup naar het pension gaat, bent u meestal verplicht om tegen kennelhoest te vaccineren. Dit geldt ook vaak voor puppycursus en hondenuitlaatservice. Kennelhoest is een zeer besmettelijke aandoening van de voorste luchtwegen bij de hond, veroorzaakt door een complex van virussen en de bacterie Bordetella bronchiseptica. De kennelhoestenting is een aparte neusdruppel-enting die vanaf 8 weken leeftijd gegeven kan worden. Net als de griepprik bij de mens, geeft het geen 100% bescherming maar zorgt er wel voor dat de hond veel minder ziek wordt als kennelhoest optreedt. De neusenting werkt binnen 5 dagen en geeft een jaar lang bescherming. Omdat pups gevoeliger zijn voor het oplopen van kennelhoest, adviseren we om alle pups hiertegen te vaccineren tijdens de 9 weken- enting, ook als ze niet naar puppycursus of pension gaan.

Rabiës (hondsdolheid)

Wanneer u uw hond meeneemt naar het buitenland, is een enting tegen hondsdolheid (rabiës) verplicht. Deze vaccinatie kan vanaf 12 weken leeftijd gegeven worden.Voor de meeste landen geldt dat de rabiësenting minimaal 3 weken voor vertrek gegeven dient te worden. Aanvullende eisen kunnen echter per land verschillen. Hier kunt u de invoereisen per land vinden. Ook is een Europees Dierenpaspoort waarin alle entingen staan vermeld verplicht en moet uw hond een chip hebben. Hou er rekening mee dat in het buitenland parasieten voorkomen die ernstige ziektes kunnen veroorzaken. Laat u daarom goed adviseren over tijdige maatregelen tegen vlooien, teken, zandvliegjes en wormen.


 

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.