Aanschaf

Aanschaf

Het klinkt misschien cliché maar het moet toch gezegd:”bezint eer ge begint”.  Voor de aanschaf van een pup is het belangrijk om over een aantal zaken goed na te denken. Uiteraard is de belangrijkste vraag die u zichzelf moet stellen: heb ik genoeg tijd voor een hond, nu maar ook in de toekomst? De opvoeding van een pup tot een gezellige en sociale huisgenoot vraagt veel tijd en energie. Vergeet niet dat een rashond gemiddeld 10 jaar oud wordt. Kruisingen en kleinere hondjes worden vaak veel ouder en grotere rassen meestal iets minder oud.

We hebben een aantal punten op een rijtje gezet:

-Neemt u inderdaad een pup of gaat u voor een volwassen hond, bijvoorbeeld uit het asiel?

-Kiest u voor een rashond of een kruising?

Bedenk goed welk type hond past bij uw levensstijl en situatie. Denk daarbij aan woonruimte en omgeving, tijd, gezinssamenstelling en uw financiële mogelijkheden. Elk ras heeft zijn eigen karakter en niet elke hond past bij elke eigenaar! Verdiep u dus van tevoren in de kenmerken van een ras en ga vooral niet alleen af op het uiterlijk. Raad van beheer link.

-Op welke kosten moet u rekenen? Denk daarbij niet alleen aan de eenmalige kosten voor aanschaf van de hond zelf en benodigdheden als een bench, riem en halsband, mand en speeltjes. De kosten voor een puppycursus, hondenopvang of pension, trimsalon en hondenbelasting kunt u van tevoren redelijk goed inschatten. Dit geldt ook voor de jaarlijkse vaccinaties, regelmatige ontworming en vlooienbehandeling. Maar wat als uw hond ziek wordt of een ongeluk krijgt? De dierenartskosten kunnen in zo’n geval hoog oplopen. Heeft u in dat geval een potje achter de hand of is het verstandig om uw pup te verzekeren?

Hoe vindt u een betrouwbaar adres voor een pup?

Kiest u voor een rashond, dan kunt u via de rasvereniging adressen van betrouwbare fokkers vinden. Particulieren bieden ook vaak rashonden aan zonder stamboom. Pas op voor handelaren via internet. Dit geldt zeker ook als u een kruising zoekt. Vaak zijn deze pups afkomstig van onbetrouwbare adressen of uit het buitenland, onvoldoende gesocialiseerd en liggen ziektes op de loer.

Enkele tips die we kunnen geven:

-Gebruik uw gezond verstand!

-Als u een adres op internet vindt, zoek even verder naar ervaringen met deze aanbieder.

-Ga altijd eerst kijken. Een goede fokker heeft 1 of hooguit enkele nesten tegelijk en de moederhond is bij de pups aanwezig. De dieren zijn onderzoekend, niet angstig en zien er schoon en fris uit.

Voor de socialisatie is het het beste als de pups in huis opgroeien en volop in contact komen met mensen en het liefst ook met andere dieren en kinderen. Verder zal een goede fokker u enthousiast voorzien van informatie en zorgen voor tijdige ontworming, vaccinatie en het chippen van de pups.

Kenmerken van een gezonde pup:

-Schone oren zonder korsten en overmatig veel zwarte oorsmeer.

-Een mooi aansluitend gebit. Een over- of onderbeet kan leiden tot gebitsafwijkingen.

-Heldere schone ogen zonder uitvloeiing.

-Een schone neus zonder uitvloeiing.

-Een schone aangesloten glanzende vacht zonder overmatige schilfering en zonder vlooien.

-Een schone achterkant. Een natte achterkant met korsten kan een aanwijzing zijn voor diarree.

-Magere pups met bolle buikjes hebben vaak wormen.

U heeft de pup in huis, wat nu?

Maak uw huis van tevoren puppy-proof. Pups vinden het heerlijk om te kauwen, dus pas op dat snoeren niet binnen bereik liggen. Speeltjes zijn natuurlijk fantastisch maar kies wel voor speciale hondenspeeltjes waar ze zich niet in kunnen verslikken. Geef uw nieuwe familielid direct een eigen plekje in de vorm van een bench of een fijne mand. Zorg dat de pup zich daar veilig en vertrouwd voelt. Stuur het dier dus niet voor straf naar de bench. Pups hebben net als baby’s veel rust nodig.

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.