Longworm

Longworm

Longworm (Aelurostrongylus)

Deze worm wordt ook wel de Franse hartworm genoemd. Honden en katten kunnen besmet raken door het eten van slakken die besmet zijn. Ook kunnen ze besmet raken door het eten van andere dieren die de besmette slakken gegeten hebben.
Na het binnen krijgen van de larfjes gaan deze vanuit de darmen via de lever naar de bloedvaten en komen ze uiteindelijk volwassen terecht in de kleine bloedvaten van de longen. De volwassen wormen leggen eieren die vervolgens opgehoest worden en op deze manier via het maag-darmkanaal weer uitgescheiden worden.

Symptomen

  • Sloomheid, verminderde conditie
  • Verminderde eetlust, vermageren
  • Hoesten tot zelfs benauwdheid, maar ook longontsteking
  • Bloedingen in de huid, in de slijmvliezen en in de longen

Als er veel wormen zijn die de bloedvaten verstoppen, kan het rechter hart het bloed niet meer door de longen pompen. In het ergste geval kan een hond aan deze infectie overlijden.

Diagnose

Op röntgenfoto’s van de borstkas kunnen aanwijzingen zijn voor een infectie van longworm.
De definitieve diagnose kan gesteld worden middels een Baermann test van de ontlasting, maar ook via een longspoelsel-onderzoek.

Behandeling

De ziekte kan worden behandeld met ontworming. Het verschilt per medicatie hoe vaak dit gegeven moet worden.

Preventie

Deze middelen kunt u ook als preventie geven. Hierdoor krijgen de eitjes niet te tijd om uit te komen tot larven.

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.