Teken

Teken

Teken zijn kleine, spinachtige dieren die zich vastbijten in de huid van uw hond. Teken voeden zich door het opzuigen van bloed. Op zich kan dit weinig kwaad, maar op die manier kan een teek ook ziektes overbrengen zoals Borreliose (ziekte van Lyme), Babesiose, Anaplasmose en Ehrlichiose. De kans om deze ziektes is in het buitenland op te lopen is een stuk groter dan in Nederland. Ziekteverschijnselen kunnen soms pas na langere tijd tot uiting komen.

Er bestaan verschillende soorten teken. In Nederland komt de schapenteek (Ixodes ricinus) het meest voor. Een teken kent vier levensfase: ei, larve, nimf en volwassen teek.

Het vrouwtje legt haar eieren , deze komen volgend voorjaar uit. De larven zijn heel klein. Ook zij voeden zich met het bloed van hun gastheer zoals kleine knaagdieren en vogels. Na een bloedmaaltijd gaan ze in ruststand. In het najaar vervelt de larve tot nimf en gaat vervolgens in winterslaap. In het nieuwe voorjaar zuigt de nimf zich eenmaal vol met bloed en gaat vervolgens weer in winterslaap. Na deze rust verandert de nimf in de zomer in een volwassen teek. Na een nieuwe winterslaap legt het vrouwtje in het voorjaar na het paren zo’n 3.000 tot 6.000 eieren.

Hoe herkent u een teek?

Zonder bloedmaaltijd is een teek een klein plat spinachtig beestje met 8 poten. Door het bloedzuigen zwelt een teek op tot een grijsbruin of roodbruin bolletje van ongeveer één centimeter. Ze zijn dan goed te vinden. Let op: wratjes, bultjes of tepels van de hond kunnen soms bedrieglijk veel op een teek lijken!

Parasieten trio - Lingehoeve Diergeneeskunde

Verwijderen van een teek

Tijdens het bloedzuigen kunnen teken ziektes overdragen. Om besmetting te voorkomen, is het dus belangrijk om te zorgen dat een teek niet kan aanhechten. Heeft een teek zich eenmaal vastgebeten dan is het zaak om hem zo snel mogelijk te verwijderen. Doet u dit binnen 24 uur dan is de kans op het overbrengen van ziektes klein.

Er zijn speciale tekentangen en pincetten om teken te verwijderen. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast. Het is niet nodig om de teek eerst te verdoven. Sterker nog, door alcohol of olie kan een teek juist nog speeksel in de hond ‘uitspugen’. Trek de teek er recht omhoog uit, een draaiende beweging is niet nodig. Knijp niet in de teek en trek niet te abrupt, om te voorkomen dat er monddelen achter blijven. Na het verwijderen kunt u de wond ontsmetten met 70% alcohol of betadine.

Preventie

Nog beter is het om te voorkomen dat een teek zich vastbijt in uw hond of kat. Er zijn verschillende tekenwerende en tekendodende middelen op de markt, zoals tabletten, spot-on (druppels in de nek) en een tekenband. Veel middelen doden de teek pas na enige tijd maar wel binnen 24 uur. In de winter gaan teken in rust. We adviseren u om een goed tekenmiddel te gebruiken vanaf de lente tot en met de herfst.

Teken houden zich vooral op in lage begroeiing, zoals lang gras en struikgewas. We adviseren om uw hond (en uwzelf) in het seizoen dagelijks te controleren op teken, zeker na een wandeling in een risicogebied. Verwijder gevonden teken altijd zo snel mogelijk.

Uiteraard kunt u bij Lingehoeve Diergeneeskunde altijd terecht voor advies over tekenbestrijding, het verwijderen van teken op lastige plekken en de modernste en meest effectieve tekenmiddelen.

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.