Oormijten

Oormijten

Oormijten komen veel voor, vooral bij jonge dieren. Ze leven in de gehoorgang en veroorzaken daar veel jeuk en irritatie. Door de oormijt-infectie wordt er een overmaat aan donkerbruin tot zwart oorsmeer gevormd. De gehoorgang kan uiteindelijk ernstig ontstoken raken. Wordt deze infectie niet tijdig behandeld dan kan dit leiden tot chronische oorontsteking en levenslang ongemak voor de hond.

Hoe merkt u of uw hond oormijt heeft?oormijt

De oormijten leven in de gehoorgang en op de huid in de buurt en geven vooral veel jeuk. De hond krabt aan de oren, schuurt over de grond en schudt met de kop. Daarbij valt meestal op dat er veel donkergekleurd oorsmeer uit de oren komt. Bij een heftige oorontsteking zijn de oren ook vaak rood en pijnlijk bij aanraking en houdt de hond soms de kop scheef.

De definitieve diagnose wordt bij de dierenarts gesteld. Meestal kunnen de oormijten met een otoscoop (oorkijker) worden gezien. Bij twijfel bekijken we een ooruitstrijkje onder de microscoop.

De behandeling van oormijt bestaat uit 2 onderdelen:

1. Het bestrijden van de oormijten zelf. Dit gebeurt met mijtendodend middel in een pipet die op de huid in de nek gedruppeld wordt (zie onderstaand filmpje). Deze behandeling werkt ook tegen vlooien en wormen. Na 3 tot 4 weken moeten de oren gecontroleerd worden, omdat bij sommige dieren een tweede behandeling noodzakelijk is. Oormijt is erg besmettelijk. Het is dan ook heel belangrijk om alle dieren in huis te behandelen.

2. Daarnaast is het belangrijk om het overmatige oorsmeer en de eventuele oorontsteking te behandelen. Anders kan dit leiden tot aanhoudende irritatie en uiteindelijk chronische oorontsteking. Het oorsmeer kan meestal worden behandeld met een oorreiniger.  Geeft dit onvoldoende effect dan moet de gehoorgang worden gespoeld. Is er ook een oorontsteking aanwezig, dan wordt een oorzalf met antibiotica en ontstekingsremmer voorgeschreven. Deze moet 1 of 2 keer per dag in de gehoorgang worden aangebracht. Het is belangrijk om de zalf voldoende diep in de oren aan te brengen. U hoeft hierbij niet bang te zijn dat u iets beschadigt, het trommelvlies ligt ver weg.
Hieronder vindt u een instructiefilmpje voor het zalven van de oren.

Uiteraard kunt u bij Lingehoeve Diergeneeskunde altijd terecht voor advies. Heeft uw hond klachten die wijzen op oorproblemen, dan adviseren we u om snel een afspraak te maken. Verwaarloosde oorproblemen kunnen leiden tot doofheid en levenslang ongemak voor de hond. Alleen door onderzoek kunnen we vaststellen wat er aan de hand is en de juiste behandeling instellen. Uw hond is dan snel weer van de jeuk en oorpijn af.

 

Hoe zalf ik de oren van mijn hond?

 

Hoe dien ik een pipet toe bij mijn hond?

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.