Tandenpoetsen

Tandenpoetsen

Het poetsen van de tanden van je hond of kat kan gebitsproblemen voorkomen. Het vermindert bacteriën in de bek en remt de vorming van tandplak en tandsteen.
Hieronder vindt u een handleiding om in 5 gemakkelijke stappen uw huisdier te laten wennen aan het poetsen.

Belangrijk daarbij is dat uw hond of kat niet geforceerd wordt, maar laat ze zeer geleidelijk wennen aan het tandenpoetsen. Beloon uw dier na elke sta, zodat hij het als iets leuks gaat ervaren.

Wat heeft u nodig:

  • Een smakelijke tandpasta voor honden en katten (zonder fluor!)
  • Schone handen met korte nagels
  • Een zachte hondentandenborstel
  • Een rustig plek met weinig afleiding
  • Geduld

Stap 1: Laat uw huisdier wennen aan de huisdiertandpasta.
Smeer een kleine hoeveelheid tandpasta op uw wijsvinger en laat de hond/kat uw vinger aflikken. Herhaal dit een paar keer.
Stap 2: Laat uw huisdier wennen aan de aanraking.
Smeer de tandpasta op uw wijsvinger en laat uw vinger over de buitenkant van de tanden en tandvlees glijden. Herhaal dit een paar keer.
Stap 3: Introduceer de tandenborstel bij de hoektanden.
Smeer tandpasta met wat water op de borstel. Plaats uw hand zachtjes rond zijn snuit, zodat hij er niet op kan kauwen. Zet de borstel haaks op het tandvlees en beweeg zacht vanaf het tandvlees naar de top van de hoektand. Poets links en rechts, boven en beneden.
Stap 4: Poets de tanden achterin de bek.
Begin bij de hoektanden en beweeg nu langzaam met de borstel naar de tanden achter de hoektanden, gebruik makend van kleine cirkelvormige bewegingen. Ga net zo ver als de hond comfortabel vindt.
Stap 5: Poets alle tanden.
Begin het poetsen, zoals voorheen, met de hoektanden, vervolgens de kiezen en eindig met de snijtanden. Veel honden zijn hier gevoeliger en niezen soms als u de voorste tanden poetst. Poets de snijtanden met op en neer gaande bewegingen. Verleg geleidelijk de tijd die u poetst. Poets elke dag, minder poetsen heeft weinig zin!

 

Bekijk hier het instructie filmpje:

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.