Persisterende gebitselementen (dubbele hoektanden)

Persisterende gebitselementen (dubbele hoektanden)

Vanaf drie maanden leeftijd begint het wisselen van het melkgebit naar het blijvende gebit bij de hond, dit kan tot zeven maanden leeftijd duren. Het wisselen van het melkgebit naar het blijvende gebit is een natuurlijk proces. De tanden en kiezen van het blijvende gebit gaan op een leeftijd van drie tot zeven maanden groeien en duwen daarbij tegen de wortels van de tanden en kiezen van het melkgebit. De wortels van het melkgebit lossen hierdoor op en het melkgebit valt uit.

Het kan echter gebeuren dat er dubbele tandjes in het gebitje aanwezig zijn: een melkhoektandje en een blijvend hoektandje (zie foto hieronder). Het melkhoektandje blijft te lang in de kaak zitten. We noemen dit een persisterende hoektand. Het ontstaat doordat de wortel van de melkhoektand niet genoeg wordt opgelost.

Wat zich kan voordoen is dat er tussen deze twee tanden voedsel ophoopt. Dit zorgt ervoor dat er tandplaque ontstaat, waardoor de blijvende hoektand aangetast kan worden. Ook kan de melkhoektand ervoor zorgen dat de blijvende hoektand in een verkeerde stand wordt gedrukt, zodat er problemen kunnen ontstaan met het sluiten van het bekje of met het eten. Het kan zelfs zover gaan dat de blijvende tand niet te voorschijn komt, met alle gevolgen van dien. Soms zijn naast de dubbele hoektanden ook dubbele snijtanden of kiezen aanwezig.

Persisterende tanden komen vooral voor bij kleine hondenrassen en ook vaak binnen een bepaalde familiale lijn. Dit verschijnsel zien we het meest bij de onderhoektanden, vervolgens bij de bovenhoektanden en de snijtanden. Bij de kiezen komt het zelden voor. Dierenartsen constateren persisterende tanden vaak bij het onderzoek voor een vaccinatie of een heel ander medisch probleem.

Het verwijderen van melkhoektanden moet onder narcose en heel voorzichtig gebeuren, zodat de blijvende hoektanden niet beschadigd worden. Daarbij moet opgepast worden dat geen wortelresten achterblijven. Voorzichtigheid is nodig omdat de blijvende hoektand heel dicht tegen de melkhoektand aanzit. Beschadiging van de glazuurlaag van de blijvende tand kan makkelijk optreden. Ook geduld is nodig omdat de wortels van melktanden dun en lang zijn en makkelijk breken.

 

Het is dus van belang om, met name bij kleinere rassen, de pup regelmatig in het mondje te kijken. Dit geldt vooral in het eerste half jaar. Er is een regel die luidt: Twee elementen (melk en permanent) van hetzelfde type behoren niet voor te komen op dezelfde plaats op hetzelfde moment in de zelfde mond.
Indien er dubbele tandjes staan, neem dan contact met ons op. De dierenarts zal beoordelen of het verwijderen van de dubbele tandjes op dat moment noodzakelijk is.

Heeft uw pup dubbele hoektanden of heeft u nog vragen na het lezen van deze pagina, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.