Gebit

Gebit

Acht van de tien honden van 3 jaar en ouder hebben last van gebitsproblemen. Problemen aan het gebit zijn pijnlijk en kunnen ook tot problemen van andere organen leiden. Reden genoeg dus om het gebit van uw huisdier goed te verzorgen en regelmatig te laten controleren.

De belangrijkste oorzaak van gebitsproblemen komt door de vorming van tandplak en tandsteen. Tandplak bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Het tandplak kan al binnen 24 uur omgezet worden in tandsteen. Zowel tandplak als tandsteen kunnen er voor zorgen dat het tandvlees ontstoken raakt. Als tandvleesontsteking uitbreidt kan het verlies geven van tanden en kiezen. In het ergste geval kan het problemen geven aan organen door bacteriën die via de bloedbaan naar bijvoorbeeld het hart of de nieren gaan.


Symptomen:

Het herkennen van gebitsproblemen kan soms lastig zijn, onderstaand de meest voorkomende symptomen:

  • Verkleurde aanslag op de tanden/kiezen
  • Minder eten en dan met name de harde brokken
  • Moeite met kauwen of aan één zijde kauwen
  • Stinkende geur uit de bek/slechte adem
  • Bloederig speeksel/slijm
  • Bulten rondom de kaken
  • Aanraking rondom de bek ontwijken/pijnuitingen tijdens het eten

Ziet u een van deze symptomen, neem dan zeker contact op met de dierenarts.

Gebitsproblemen - Lingehoeve Diergeneeskunde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderzoek:

Het gehele jaar kunt u bij ons terecht voor een gratis gebitscontrole. Daarnaast controleren wij tijdens de jaarlijkse enting ook altijd het gebit van uw dier.
Zien wij afwijkingen aan het gebit dan is het advies om een tandheelkundige behandeling onder algehele narcose uit te laten voeren.


Tandplak

Tandplak kan door middel van dagelijks tandenpoetsen makkelijk worden verwijderd. Op deze manier verkleint u het risico op gebitsproblemen.
Het is erg belangrijk om van jongs af aan te beginnen met het tandenpoetsen bij uw pup.
Voor speciale dierentandenborstels, zoals vingertandenborstel en dierentandpasta, kunt u ook bij ons terecht.

Hoe moet u nu precies tandenpoetsen bij een hond? Bekijk hieronder de poetsinstructies in vijf stappen van Pedigree. 

Naast poetsen bestaan er ook voeding en verzorgende snacks om de dagelijkse gebitsverzorging te ondersteunen. Hierbij onderscheiden we een mechanische en chemische reiniging:

  • Mechanisch: Door textuur van de voeding. Door de vorm van de voeding helpt het aanslag te voorkomen
  • Chemisch: Door de actieve ingrediënten in de voeding wordt tandsteen tegengegaan

Tandsteen:

Bij tandsteen lukt het niet meer om middels tandenpoetsen het tandsteen te verwijderen. Om dit te verwijderen is een gebitsbehandeling nodig onder algehele narcose.
Zodra het dier onder narcose is, kan pas echt goed in de mondholte gekeken worden. Allereerst wordt het gehele gebit vakkundig gereinigd. Zodoende kan ook beoordeeld worden of er aangetaste tanden en/of kiezen moeten worden getrokken. Als dit noodzakelijk is, zal uw huisdier pijnstilling toegediend krijgen om vervolgens het trekken te starten.
Na de gebitsbehandeling wordt het gebit ook nog gepolijst zodat tandplak minder snel kan gaan aanhechten.

Wilt u weten hoe een gebitsreiniging er uit ziet? Bekijk dan hier ons filmpje van een gebitssanering bij een hond:


Kortom:
De maand februari is de maand van de gebitsverzorging. Wij besteden dan extra aandacht aan het gebit. Daarnaast controleren wij bij de jaarlijkse enting het gebit van uw huisdier en u kunt het gehele jaar een afspraak maken voor een gratis gebitscontrole.

 

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.