Rabiës

Rabiës

Wat is Rabiës en wat zijn de symptomen?

Rabiës wordt ook wel hondsdolheid genoemd. Deze ziekte wordt veroorzaakt door het Lyssa virus en is besmettelijke dodelijke infectieziekte. Het wordt overgebracht door beten, krabben of een lik van een besmet dier. In Nederland komt de ziekte gelukkig niet voor. Mocht u op vakantie gaan dan is het goed om te weten dat Rabiës regelmatig is vastgesteld bij honden uit Marokko en/of Bulgarije.

Gezien het risico voor mensen is Rabiës een aangifteplichtige ziekte. Indien de dierenarts een dier verdenkt van van de ziekte, dan moet dit worden gemeld bij de autoriteiten.

Symptomen

  • Veranderend, vooral agressief gedrag
  • Voortdurend speekselen
  • Ademhalingsproblemen
  • Stuiptrekkingen

Behandeling

De ziekte heeft altijd een dodelijke afloop. De enige echte behandeling is voorkomen door vaccinatie. Indien uw hond mee gaat naar het buitenland is vaccinatie verplicht. De vaccinatie is drie jaar geldig en kan gegeven worden vanaf een leeftijd van 12 weken. Voor sommige landen gelden aanvullende eisen. Denk hierbij aan bloedonderzoek, ontworming en tekenbehandeling. Voor pups jonger dan drie maanden en voor sommige rassen kunnen de regels afwijken. Ook voor landen buiten de EU gelden andere voorwaarden. Bekijk hier de invoereisen op de website van het LICG voor Europa en daarbuiten.

 

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.