Hartworm

Hartworm

Wat is Hartworm en wat zijn de symptomen?

Hartworm komt in Nederland niet voor maar wel veel in Zuid en Oost-Europa.  Hartworm wordt overgebracht door verschillende soorten muggen. Na de muggenbeet komen de larven van de  in de longslagader terecht waar ze volwassen worden. Pas als er veel wormen zijn, komen ze daadwerkelijk in het hart terecht.

Symptomen:

  • Hoesten. In sommige gevallen kan bloed meekomen.
  • Slecht uithoudingsvermogen
  • Vermageren.
  • Bij zware infecties kan er hartfalen ontstaan met vergroting van de lever en vocht in de buik. Door deze meer acute vorm kan het dier plotseling overlijden.

Behandeling

Er bestaat geen vaccin tegen hartworm. Het contact met de muggen moet preventief zo veel mogelijk worden vermeden. Een tekenband kan hiervoor een oplossing bieden. Deze banden werkt ook tegen muggen en zandvliegjes.

Het allerbelangrijkste is het preventief gebruik van geschikte ontwormingsmiddelen. Deze ontworming moet op de dag van thuiskomst gegeven worden en een maand hierna. Verblijft uw hond langer dan een maand in het buitenland? Dan moet deze ontworming maandelijks gegeven worden op de plaats van bestemming. Dit wordt herhaald op de dag van thuiskomst en een maand na terugkeer in Nederland. Uiteraard kunt u bij Lingehoeve Diergeneeskunde terecht voor advies op maat en geschikte ontwormingsmiddelen.

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.