Blaasontsteking

Blaasontsteking

Regelmatig zien we honden met blaasontsteking (ook wel cystitis genoemd). Vaak komt dit door een bacterie die van buitenaf naar binnen is gekomen. Niet altijd is dit de oorzaak of is er een onderliggende oorzaak voor een blaasontsteking. Om hier achter te komen is dan verder onderzoek nodig.

Symptomen die we zien bij blaasontsteking:

  • Vaak kleine beetjes plassen (evt. zelfs in huis)
  • Persen op een volle of lege blaas
  • Troebele of bloederige urine

Diagnose
Uit het gesprek wat de dierenarts met u voert kan veel waardevolle informatie verkregen worden. De wijze van plassen is belangrijk en ook of er sprake is van actief of passief (incontinentie) urineverlies.
Bij het lichamelijk onderzoek van het dier voelen we naar de vulling van de blaas en naar de pijnlijkheid.

Aanvullend onderzoek bestaat uit een urineonderzoek (liefst verse urine die in de koelkast is bewaard) daarbij letten we erop of er eiwitten, bloed en/of ontstekingscellen te zien zijn. Onder de microscoop kijken we naar blaasgruis (urinekristallen die voor veel ongemak kunnen zorgen).
Steriel afgenomen urine kan op kweek gezet worden om te zien of er sprake is van een bacteriële infectie.
Met een blaasecho of een röntgenfoto kunnen we de blaas in beeld brengen. Daarbij wordt gekeken naar de dikte van de blaaswand, de aanwezigheid van blaaspoliepen en –tumoren en of er sprake is van blaasstenen. Bij een reu wordt ook de prostaat in beeld gebracht.

Behandeling
De behandeling hangt af van de oorzaak. In ongeveer 20 % is er sprake van een bacteriële ontsteking, daarvoor worden antibiotica en ontstekingsremmers voorgeschreven.
Blaasstenen en blaaspoliepen worden over het algemeen operatief verwijderd. Is er sprake van een kwaadaardige tumor dan wordt een operatie vaak lastiger.

Prognose
Meestal is het herstel van een blaasontsteking voorspoedig. Honden met blaasgruis of blaasstenen worden vaak op een blaasdieet gezet wat gruis- en steenvorming voorkomt.
Bij een reu met blaasstenen dient u goed op te letten. Als de steentjes vastlopen in de plasbuis en de hond dus niet meer kan plassen is er sprake van een levensbedreigende situatie.

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.