Baarmoederontsteking

Baarmoederontsteking

Bij een niet gesteriliseerde teef kan een baarmoederontsteking optreden, ook wel Pyometra genoemd.

Symptomen die vaak voorkomen:

  • Veel drinken en veel plassen
  • Koorts
  • Sloom
  • Witgele tot roodbruine uitvloeiing uit de vulva

Diagnose

Wanneer er pus uit de vulva komt is de diagnose snel gesteld. Als dit niet het geval is moeten we op zoek naar een andere oorzaak. Als we de hond wel verdenken van baarmoederproblemen dan wordt er een echo of röntgenfoto gemaakt. Eventueel kan er een aanvullend bloedonderzoek worden gedaan.

Elke teef kan baarmoederontsteking krijgen. Het is een veel voorkomende aandoening. Het is belangrijk om u teef tijdig te laten onderzoeken.

Behandeling

De behandeling van een baarmoederontsteking is meestal om de hond te laten steriliseren. De eierstokken en de gehele baarmoeder worden vaak verwijderd. Eigenlijk spreken we dan van castreren. Zodoende kan de baarmoeder niet meer gaan ontsteken. Ook de kans op melkkliertumoren worden hierdoor eens stuk kleiner.

De hond krijgt een infuus om de opgenomen gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Voor de operatie kan een screeningsbloedonderzoek gedaan worden om de nier- en leverfunctie te controleren.

Vaak kan uw hond dezelfde dag nog naar huis met antibiotica en pijnstillers.

Prognose

De vooruitzichten na de operatie zijn vaak prima. Uw hond zal zich gelijk een stuk beter voelen. Als een met pus gevulde baarmoeder knapt in de buik dan krijgt de hond een buikvliesontsteking. Het is dus belangrijk dat er tijdig wordt ingegrepen.

 

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.