Baarmoederontsteking (pyometra)

Baarmoederontsteking (pyometra)

Bij een niet gesteriliseerde teef kan een ontsteking van de baarmoeder optreden.

Symptomen die u kan opmerken

  • Veel drinken en veel plassen
  • Koorts
  • Sloom
  • Witgele tot roodbruine uitvloeiing uit de vulva (niet altijd te zien!)

Diagnose
Wanneer er pus uit de vulva komt is de diagnose snel gesteld. Als dit niet het geval is en we verdenken de hond wel van een baarmoederprobleem dan wordt er een echo of röntgenfoto gemaakt. Eventueel kan er een aanvullend bloedonderzoek gedaan worden.

Behandeling
De behandeling van een hond met baarmoederontsteking is de hond te laten steriliseren. De eierstokken en de gehele baarmoeder worden dan verwijderd. De hond krijgt een infuus om de opgenomen gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.
Vaak kan uw hond dezelfde dag nog naar huis met antibiotica en pijnstillers.
Voor de operatie kan een screeningsbloedonderzoek gedaan worden om de nier- en leverfunctie te controleren.

Prognose
De vooruitzichten na de operatie zijn vaak prima. Uw hond zal zich gelijk een stuk beter voelen.
Als een met pus gevulde baarmoeder knapt in de buik dan krijgt de hond een buikvliesontsteking, het is dus belangrijk dat er tijdig wordt ingegrepen.

Voorkomen is beter dan genezen
Elke teef kan baarmoederontsteking krijgen. Het is een veel voorkomende aandoening. Door uw teef tijdig te laten steriliseren (eigenlijk castreren omdat de gehele eierstokken worden verwijderd) kan de baarmoeder niet meer gaan ontsteken. Ook de kans op melkkliertumoren wordt hierdoor een stuk kleiner.

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.