Lingehoeve in de winter

Wintertips!

Sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw. We kunnen nu wel zeggen dat het echt winter is in Nederland!

Het is koud buiten, niet alleen voor ons, maar ook voor onze huisdieren. Ook nu hebben we net als elk jaar weer speciaal de wintertips op een rijtje gezet:

Hond (en kat)

 1. Buiten warm houden door middel van ze in beweging te houden. Bij dieren met een dunne vacht of juist kleine/oude hondjes kunt u bijvoorbeeld warm houden door een hondenjasje.
 2. Laat uw hond geen sneeuw eten, dit kan maag- darmklachten veroorzaken. Daarnaast kan er Pekel bij liggen, waardoor ze te veel zout binnen krijgen bij het eten van sneeuw of het likken van hun pootjes.
 3. Ook antivries vloeistof is behoorlijk giftig voor onze huisdieren. Symptomen die u bij uw dier kunt zijn zijn: sloomheid, dronkenschap en veel drinken/plassen. Mocht uw huisdier dit gedronken hebben, neem gelijk contact op met uw dierenarts.
 4. Pekel kan irritatie geven bij de voetzooltjes en tussen de tenen. Maak de pootjes van uw huisdier schoon mocht dit het geval zijn en voorkom irritatie door voetzooltjes in te smeren met vaseline of door hondenschoentjes aan te trekken.
 5. Bij de winter kan ook ijs horen. Probeer uw huisdier van het ijs te houden om verwondingen door uitglijden te voorkomen. Daarnaast kan het ijs soms te dun zijn waardoor uw huisdier te water raakt. Risico op onderkoeling is dan vrij groot. Probeer uw huisdier droog te krijgen door middel van droge handdoeken en zorg daarna voor voldoende warmte (naast verwarming hoger zetten, evt. een kruik/dikke dekens).


Kat (die buiten komt)

 1. Check of er geen kat onder de motorkap van uw auto verstopt zit. Klop dus eerst op de motorkap, voordat u de auto start. Buiten gaan ze namelijk creatief op zoek naar een warme slaapplaats.
 2. Tijdens de wintermaanden zijn katten vaak meer binnen dan tijdens de rest van het jaar. Controleer daarom geregeld de kattenbak.
 3. Als het vriest zijn ook de drink gelegenheden buiten voor de kat bevroren. Zorg ervoor dat u binnen voldoende vers drinkwater heeft staan.
 4. Tijdens de koude maanden kunnen katten zich in uw schuur verstoppen. Zorg dat er een tocht- en vochtvrije plek is door er bijvoorbeeld extra deken neer te leggen.
 5. Zie ook de honden tips die hierboven staan.


Konijn, knaagdier, vogels en vissen

 1. Geef bij kou konijnen extra stro om in te nestelen.
 2. Bij extreme kou (wind uit het Noorden) kunt u het hok deels met noppenfolie bedekken. Let op: ventilatie is wel belangrijk!
 3. Ververs het drinkwater regelmatig, zodat het niet bevriest.
 4. Hamster kunnen tijdens koudere periodes in een winterslaap gaan. Uw hamster voelt koud aan, eet/drinkt niet meer en ligt opgerold op zijn zij in het hokje maar is niet dusdanig stijf zoals een dode hamster zou voelen. Twijfelt u? Neem dan contact op met uw dierenarts.
 5. Houd vijvers ijsvrij tijdens vorstperiodes om zodoende schadelijke gassen uit bijvoorbeeld uitwerpselen de kans te geven te ontsnappen.