Nieuws omtrent Brucellose

Misschien heeft u er vandaag al iets over gehoord op het nieuws, maar wij willen u graag wat meer uitleg geven over Brucellose.

 

Brucella canis is een bacterie die bij honden maar ook bij mensen problemen kan geven (oftewel een zoönose).

In 2017 zijn er een aantal honden afkomstig uit Oost Europa positief op antilichamen bevonden. Echter is er ook kortgeleden bij verschillende honden bij een Nederlandse fokker B. Canis aangetoond. Deze fokker had onder andere uit Rusland geïmporteerde honden, maar ook andere rassen en nakomelingen in deze fokkerij zijn positief getest op de antilichamen.

Alle positief geteste dieren zijn, na advies en overleg met deskundige en betrokkenen, allen geëuthanaseerd om verdere verspreiding van de bacterie te voorkomen.
Geïnfecteerde honden vertonen niet altijd verschijnselen, maar klachten kunnen met name bestaan uit problemen met de voortplanting zoals abortus of zwak tot dood geboren pups, ontsteking van de bal(zak) en prostaat, tot zelfs onvruchtbaarheid. Andere symptomen kunnen nekpijn, rugpijn (tussenwervelschijf ontsteking), gewrichtspijn, lymfeklierontsteking, oogontsteking en hersenvliesontsteking zijn.

Verschijnselen bij de mens zijn vermoeidheid, koorts, algemeen ziek, misselijk en hoofdpijn.

 

De bacterie kan overgedragen worden via weefsel of weefselvocht zoals urine, melk, sperma, vaginale uitvloeiing, placenta, vruchtwater, etc., maar ook zelfs via ontlasting, speeksel en neus- en ooguitvloeiing is overdracht mogelijk. Drachtige teven kunnen de bacterie ook tijdens de dracht overdragen.

Door verschillende onderzoeken kan de bacterie aangetoond worden in een speciaal laboratorium in Lelystad.

 

Dierenartsen in heel Nederland zijn op de hoogte gebracht en zullen extra alert zijn. Daarnaast is de NVWA bezig met het opsporen van alle nakomelingen die bij de fokker vandaan komen.

Aangezien de bacterie aangifte plichtig is in Nederland zal de dierenarts en laborant een melding maken bij de NVWA, zodat het verdere plan in samenwerking met de NVWA bekeken wordt.

 

Mochten er nieuwe inzichten komen omtrent Brucellose, dan zullen wij u via onze website en Facebookpagina hierover informeren. Wij wensen alle betrokkenen sterkte!

 

Bron: vetinf@ct, KNMvD, Brucellosis in Dogs and Public Health Risk by Hensel et al. (2018)