Eenmalige jodiumbehandeling geneest 90-95% schildklierproblemen bij kat

Radioactief jodium geneest 90-95% schildklierproblemen bij kat
Lingehoeve Diergeneeskunde breidt behandelmogelijkheden uit met nieuwe scintigrafie en extra kattenverblijven.

 

LIENDEN –Lingehoeve Diergeneeskunde heeft haar mogelijkheden om katten met een overactieve schildklier te behandelen uitgebreid. De kliniek, de enige in Nederland waar katten met een overactieve schildklier met radioactief jodium behandeld kunnen worden, heeft een nieuwe scanner voor scintigrafisch onderzoek die het probleem op kan sporen én kan nu vier katten tegelijk met radio actief jodium behandelen en huisvesten.

 

Tien procent van de katten van tien jaar of ouder heeft een te snel werkende schildklier. Dit wordt ook wel hyperthyreoïdie genoemd. Door een meestal goedaardige schildkliertumor wordt er te veel schildklierhormoon geproduceerd. Hierdoor gaat de stofwisseling van de kat sneller werken en een aantal organen, zoals hart en nieren, wordt zwaarder belast. Opvallende klachten zijn: vermageren ondanks goede eetlust, veel drinken en hyperactiviteit. Na de diagnose, die meestal via bloedonderzoek duidelijk wordt, heeft de eigenaar de keuze uit verschillende behandelingsmogelijkheden:

  1. Aangepaste voeding
  2. Operatie
  3. Medicatie
  4. Radioactieve jodiumtherapie

 

90-95% katten geneest met radioactief jodium
Wereldwijd wordt de behandeling met radioactief jodium gezien als de beste optie. De behandeling is eenmalig en een volledige genezing treedt op bij 90-95% van de katten. In totaal duurt de opname bij Lingehoeve Diergeneeskunde in Lienden vier dagen.

 

Scintigrafie en jodiumbehandeling: unieke diagnostiek en therapie bij katten met een te actieve schildklier.
Na een schildklierscan (scintigrafie), krijgt de kat op de eerste dag een  eenmalige injectie met het radioactieve jodium. Dit jodium wordt specifiek opgenomen door de schildklier en de overproductie van het schildklierhormoon wordt daarmee een halt toegeroepen. In verband met de straling verblijft de kat in totaal vier dagen in het speciale kattenverblijf bij Lingehoeve Diergeneeskunde. De periode is zo kort mogelijk gehouden, zodat de behandelde katten snel weer naar huis kunnen.

 

 

 

 

 

1000 katten
Lingehoeve Diergeneeskunde in Lienden is sinds 2003 de enige kliniek in Nederland waar katten met een te snel werkende schildklier kunnen worden behandeld. Met de bouw van een gespecialiseerde ruimte die aan alle wettelijke eisen voldeed, is Lingehoeve Diergeneeskunde de eerste en tot op heden de enige plek in Nederland waar deze behandeling kan plaatsvinden. Meer dan duizend katten uit  Nederland en ook uit Duitsland hebben inmiddels hun weg gevonden naar Lienden om daar te worden behandeld. Een team van dierenartsen en assistentes staat klaar om zowel de katten als eigenaren op de best mogelijke manier te helpen. Om de opname mogelijkheden te verbeteren, is in 2018  het kattenverblijf volledig verbouwd. Het voldoet hiermee aan de eis om vier katten per week  op een aangename manier te kunnen behandelen en te kunnen huisvesten in een katvriendelijke omgeving.

 

Meer informatie:
Voor meer informatie over de scintigrafie en jodiumbehandeling kunt u terecht op de website www.schilklierkat.nl en www.delingehoeve.nl, hier staat ook een video over de schildklierbehandeling van de kat.

Lingehoeve Diergeneeskunde I Veldstraat 3A I 4033 AK Lienden I tel: 0488 – 482900 (algemeen nummer)

Bijschrift foto 1: Scan van een eenzijdige vergroting van de schildklier
Bijschrift foto 2:Scan van een beiderzijdse vergroting van de schildklieren