December – Gevaren tijdens de feestdagen

De feestdagen in december worden vaak gezien als een mooie tijd van het jaar. Gezellig samen warm bij de kerstboom met familie en heerlijke diners worden er klaar gemaakt.
Toch schuilen er tijdens deze mooie dagen wel wat gevaren voor onze huisdieren. We zetten er hier een paar voor u op een rijtje:

 • Voeding
  Tijdens de kerstdagen eten we vaak veel lekkere dingen. Denk hierbij aan chocoladekransjes, kerststol met rozijn, lekkere salades waar bijv. avocado in zit maar ook nootjes bij de borrel. Helaas zijn veel van deze voedingsstoffen toch wel gevaarlijk voor onze huisdieren. Van druiven/rozijnen kunnen honden bijvoorbeeld enorm nierfalen krijgen.
  Zorg ervoor dat het eten niet zonder toezicht in bereik van onze huisdieren staat. Mocht uw dier toch onverhoopt iets gegeten hebben, neem dan altijd contact op met uw dierenarts om te overleggen wat verstandig is.
 • Versiering
  In deze tijd van het jaar is het reuze gezellig om een kerstboom en kerstversiering in huis te hebben. Helaas kan dit wel onveilige situaties opleveren met uw huisdieren. Bewegende ballen of slingers wekken vaak de aandacht van uw huisdier waardoor het jachtinstinct aangewakkerd wordt. Probeer daarom juist plastic ballen te gebruiken, zodat er geen gevaarlijke glasscherven kunnen ontstaan.
  Juist jonge dieren zijn erg speels en ontdekken nog veel met hun tanden. Zo vinden zij (elektriciteit) kabels bijvoorbeeld best interessant. Probeer deze goed te verstoppen zodat uw huisdier er niet aan kan knagen.
  Hang daarnaast ook geen eetbare versiering in de boom, want de neus van uw huisdier is heel goed en ze zullen de lekkere dingen zeker ruiken.
  Laat verder uw huisdier niet drinken aan het water bij de stam van de kerstboom of eten van naalden. Ze kunnen anders stofjes binnen krijgen die maag-darmklachten maar ook wel eens zenuwstelsel problemen geven.
 • Anti-aanbaklaag
  De bekende Teflon, anti-aanbaklaag in pannen, kan bij oververhitting ook luchtweg problemen geven bij uw huisdieren. Met name voor vogels kan dit levensbedreigend zijn. Bij het gebruik van een gourmet of grill tijdens de feestdagen kunt u het beste de dieren in een aparte ruimte zetten zodat ze niet in aanmerking komen met deze stof.