WFFS – Warmblood Fragile Foal Syndrome

Een tijdje geleden ontstond er heel wat ophef in de Nederlandse paardenwereld toen bleek dat er in Amerika verschillende Nederlandse hengsten drager zijn van het gen dat het Warmblood Fragile Foal Syndrome (WFFS) veroorzaakt. Wanneer je fokt met deze hengsten kunnen er veulens geboren worden die een zeer gevoelige en te elastisch huid hebben die gemakkelijk scheurt. Tevens kan er een overstrekking van de gewrichten voorkomen (week gekoot). De meeste veulens sterven dan ook binnen de 1-2 weken na de geboorte. Door deze aandoening kunnen merries ook aborteren of veulens te vroeg geboren worden.

 

 

 

 

 

 

 

Het gen dat dit syndroom veroorzaakt is waarschijnlijk  een genetisch defect dat op eenvoudige wijze vererft. Dit betekent dat wanneer zowel hengst als merrie beide drager zijn van het afwijkende gen 25% van de veulens de aandoening zal hebben, 50% drager zal zijn en 25% vrij zal zijn. Wanneer slechts 1 van de ouders (merrie of hengst) drager is, zal geen enkel veulen symptomen vertonen, maar 50% van de geboren veulens zal wel drager zijn van het gen en het dus ook opnieuw kunnen doorgeven aan zijn/haar nakomelingen. Om deze reden is het dragerschap van WFFS dus wel een probleem bij fokdieren.

Momenteel is het nog niet duidelijk waar deze aandoening is ontstaan. Een Nederlandse hengst die in Amerika werd gebruikt, is ondertussen wel positief getest op het dragerschap. Andere bloedverwanten (vader en verschillende halfbroers) van deze hengst hebben negatief getest dus verder onderzoek is gaande om de herkomst op te sporen.

Er bestaat een genetische test die kan aantonen of je paard drager is van het gen. De test wordt uitgevoerd op haren of bloed van je paard. Voor paarden in de sport is er geen probleem maar voor paarden in de fok is er toch enige voorzichtigheid geboden.