Kreupelheidsonderzoek

Kreupelheidsonderzoek

Kreupelheid

Lingehoeve Diergeneeskunde raadt aan om kleine problemen klein te houden en deze aan te pakken voordat ze groter worden. Is uw paard kreupel dan is het verstandig om op korte termijn een dierenarts te raadplegen. Idealiter geeft een consult, dat vrij snel na het ontstaan van de kreupelheid gemaakt wordt, in ieder geval een besparing van tijd en geld. Het beperkt de frustratie, geeft een diagnose, een revalidatietraject en beperkt verdere schade.

Kreupelheid wordt vaak gedefinieerd als een onregelmatigheid in de beenzetting. Hierbij zijn eindeloos veel variaties mogelijk. Voor- en/ of achterbeen, één of meerdere benen, de gang (stap, draf, galop) waar het zichtbaar is, is het gedurende de belastingsfase of bewegingsfase van het been. Ook de ernst van de kreupelheid kan variëren. Zo spreken we van een paard op 3 benen, wanneer het zo pijnlijk is dat het paard het been niet wil, of kan belasten. Het kan ook zo zijn dat het paard enkel onder het zadel subtiel onregelmatig is tijdens een van de zijgangen.

Het paard kan ook veranderingen laten zien in gedrag, zowel op stal als tijdens de training. Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door pijnlijkheid in het gehele skelet. Variërend van rug tot voet, van hals tot gewricht, van bot tot weke delen.

Onderzoek

De dierenarts benadert het kreupele paard volgens een bepaalde systematiek.

 • Medisch verleden van het paard. Niet alleen worden er vragen gesteld over de huidige problemen, maar ook of er in het verleden vergelijkbare en/of andere problemen zich hebben voorgedaan. Het gebruik, het niveau, de training e.d. worden besproken.
 • Inspectie van het paard in rust. De bouw van het paard, de balans, de positie van de voeten. Is er sprake van in het oog springen klinische afwijkingen?
 • Palpatie van het paard. Het gehele paard wordt betast/gepalpeerd. Spieren, gewrichten, banden, pezen en botten worden betast om vast te stellen of er sprake is van zwelling, warmte en pijnlijkheid. De passieve bewegingen worden ook gecontroleerd.
 • Visiteertang: de gevoeligheid van de hoef wordt gecontroleerd met een speciale tang. Door met de tang lokaal druk uit te oefenen op de zool en wand, wordt de hoef onderzocht op pijnlijkheid.
 • Monsteren: het paard wordt in beweging beoordeeld. In stap, draf en galop. Op de rechte lijn en op de cirkel aan de longeerlijn, met een harde en zachte ondergrond. Het paard wordt van voren, van achteren en van de zijkant bekeken. De dierenarts let op verkorting en verlenging van de pas, onregelmatige plaatsing van de voet, stijfheid en ‘vallen op het gezonde been’.
 • Buigproeven: het buigen van de benen wordt gebruikt, omdat bepaalde problemen die tijdens het monsteren niet zichtbaar waren, na het buigen van een gewricht wel opvallen. De dierenarts houdt het paardenbeen gedurende een korte tijd in een gebogen houding en laat vervolgens het paard weg draven. Het looppatroon van het paard wordt daarna beoordeeld. Toename van pijnlijkheid en de snelheid van herstel gebruikt de dierenarts voor de interpretatie van de buigproef.
 • Onder het zadel: als de kreupelheidsklacht duidelijk(er) is onder het zadel, dan wordt het paard, nadat eerst de bovengenoemde punten zijn bekeken, vervolgens onder het zadel beoordeeld. Neem dus uw hoofdstel, zadel en andere benodigdheden mee, zodat we het paard ook op die manier kunnen beoordelen.

Diagnostiek

Verder onderzoek is vaak noodzakelijk om de locatie, die de kreupelheidsklachten veroorzaakt, aan te kunnen wijzen. Allereerst maken we gebruik van:

 • Diagnostische anesthesiën of verdovingen. Hierbij wordt het kreupele been systematisch verdoofd. We beginnen daarbij net boven de hoef en werken zo naar boven. Na een verdoving, die we in moeten laten werken, wordt het paard opnieuw gemonsterd. Hierbij wordt gekeken of de kreupelheid is verdwenen. Als dat het geval is, weet de dierenarts dat de pijnlijke locatie in het verdoofde gebied zit. Deze diagnostische verdovingen isoleren het pijnlijke proces, zodat vervolgens doelgericht röntgenonderzoek en/of echografisch onderzoek uitgevoerd kan worden.
 • Röntgenonderzoek wordt gebruikt bij verdenking van benige problemen. Röntgenfoto’s geven onvoldoende informatie over problematiek bij weke delen (niet kalkhoudende structuren.) Problemen met pezen, ligamenten en banden lenen zich beter voor echografisch onderzoek.
 • Echografisch onderzoek is bijzonder geschikt om problematiek bij weke delen in beeld te brengen.

Aanvullende diagnostiek

Als radiologisch en/of echografisch onderzoek geen of onvoldoende duidelijkheid geven of als de kreupelheid zich op een plek bevindt die met deze technieken niet in beeld gebracht kon worden, zijn er bij Lingehoeve Diergeneeskunde nog aanvullende mogelijkheden om afwijkingen in beeld te brengen.

 • Computer Tomografisch (CT) onderzoek levert zeer gedetailleerde informatie over zowel benige als weke delen, ook op locaties die onbereikbaar zijn met radiologisch en/of echografisch onderzoek.

Als het paard zich slecht laat uitverdoven, als meerdere problemen een rol spelen, of als de kreupelheid gelegen is in rug of hals regio, dan kan scintigrafisch onderzoek een uitkomst bieden.

 • Scintigrafisch onderzoek. Het paard wordt ingespoten met radioactief materiaal. De ingespoten stof zal zich daar ophopen waar een ontsteking of een beschadiging aanwezig is. Door het paard met een gamma-camera te bekijken kunnen we deze plaatsen in beeld brengen.

De interpretatie van de laatst genoemde onderzoeken, CT en scintigrafie, gebeurt in samenwerking met een tweetal Amerikaanse radiologen. Zo komen we samen tot een goede diagnose en maken we gebruik van hun ervaring bij de interpretatie van de enorme hoeveelheid informatie die deze onderzoeken opleveren.

Heeft u vragen over uw kreupele paard, bel dan gerust met Lingehoeve Diergeneeskunde.

De beste zorg voor uw paard

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.