Scintigrafie

Scintigrafie

Als één van de zeer weinige paardenklinieken in Nederland beschikt Lingehoeve Diergeneeskunde over de mogelijkheid om scintigrafie toe te passen bij dieren.

Wat is scintigrafie?

Bij nucleaire diagnostiek of scintigrafie wordt er radioactief materiaal in de bloedsomloop van het paard gespoten en wordt er met een scanner gezocht naar plaatsen waar dit materiaal zich overdreven sterk ophoopt. Dat zijn vaak de plekken waar een ontsteking of een beschadiging aanwezig is. Scintigrafie is vooral handig voor plaatsen waar moeilijk foto’s of echo’s gemaakt kunnen worden of waar het niet lukt om de pijn te lokaliseren. Lingehoeve Diergeneeskunde is de eerste kliniek in Nederland waar scintigrafie bij het paard wordt toegepast. Deze techniek biedt zeer veel mogelijkheden en voordelen voor het stellen van een orthopedische diagnose bij het paard. Het apparaat waarmee het paard gescand wordt, kan zeer minimale botveranderingen waarnemen die de oorzaak van een kreupelheid en/of de abnormale gangen kunnen zijn. Met scintigrafie kan een botverandering van 2% worden gezien, terwijl een röntgenopname slechts botveranderingen van groter dan 40% weergeeft.

Hoe gaat scintigrafie in zijn werk?

Indien mogelijk wordt het paard vlak voor de injectie gelongeerd (het laten lopen van het paard aan een lijn die longe heet), zodat de doorbloeding in de benen toeneemt. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat de in te spuiten stof goed in het lichaam wordt opgenomen. Om ze warm te houden worden de benen na het longeren gebandageerd. De hoeven worden in hoefzakken ingepakt. Dit voorkomt eventueel contact met urine, hetgeen absoluut voorkomen moet worden.

Het paard wordt vervolgens ingespoten met het radioactieve materiaal. De ingespoten stof zal zich uiteindelijk daar ophopen waar een ontsteking of een beschadiging aanwezig is. Voor de scan kan worden gemaakt staat het paard twee uur in een geïsoleerde stal. Er worden stralingsbeschermende maatregelen getroffen waaronder een loden omhulsel van de injectiespuit en zeer dikke betonnen muren om de stallen heen.

Bij een zogenaamde weke delen (weefsels die zich onder de huid, rondom de organen en botten, of in de ruimtes daartussen bevinden) scan wordt het paard reeds na vijf minuten gescand. Van de weke delen kunnen echter slechts enkele opnamen worden gemaakt omdat de radioactieve stof snel uit de weke delen verdwijnt.

Voordat het paard de scanruimte wordt binnengebracht, wordt het onder een lichte narcose gebracht en ontdaan van de hoefzakken en bandages. Er is een scan mogelijk van het gehele paard, de achterkant en wervelkolom of een object, zoals het hoofd of een controlescan van een bepaald gebied ter evaluatie.

Zodra er een ophoping van het radioactieve materiaal is gevonden, wordt de camera op het te scannen gebied geplaatst. Gedurende ongeveer een minuut dient het paard zo stil mogelijk te staan. In tegenstelling tot een röntgenopname die ons iets over het verleden vertelt, geeft scintigrafie de toestand van het paard op dit moment weer. De beelden worden nog dezelfde dag verstuurd naar de Verenigde Staten. Hier worden ze bestudeerd door Prof. P. Steyn, een Amerikaanse radioloog gespecialiseerd in scintigrafie. De volgende ochtend zijn de uiteindelijke resultaten binnen en wordt u van het verslag op de hoogte gebracht. Ondertussen dient het paard ongeveer twee tot drie dagen in de quarantaine stallen te verblijven. Het dier moet namelijk vrij van straling zijn op het moment dat het naar huis mag.

Afhankelijk van de bevindingen kan het nodig zijn andere diagnostische middelen toe te passen. De verschillende mogelijkheden van behandeling, beslag en revalidatie worden met de eigenaar besproken. De eigen dierenarts krijgt ook een volledig verslag van de bevindingen zodat de verdere behandeling ook met de eigen dierenarts kan worden doorgenomen.


Schouder met arthrose

Ondervoet met aanhechtingsprobleem diepe buigpees

Rug met kissing spines

 

Is scintigrafie gevaarlijk?

Nee, de straling die vrijkomt na de injectie is dusdanig laag dat dit geen schadelijke gevolgen heeft voor het paard.

Hoe maak ik een afspraak?

U kunt een afspraak maken via uw eigen dierenarts of door direct contact op te nemen met onze kliniek (tel. 0488-482900). Neem een overzicht mee met daarop de voorafgaande geschiedenis van de kreupelheid.

De beste zorg voor uw paard

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.