CT scan

CT scan

Als één van de weinige paardenklinieken in Nederland heeft Lingehoeve Diergeneeskunde de beschikking over een CT-scan.
Deze CT-scan geeft ons de mogelijkheid zeer snel een nauwkeurig beeld te vormen van allerlei aandoeningen bij dieren.

Wat is CT?

Computed Tomography staat ook wel bekend als Computerized Axial Tomography (CAT scan) of kortweg CT scan genoemd. De CT scan heeft net zoals alle andere digitale beeldvormende technieken de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het toepasbaar maken van de moderne techniek voor dieren en met name voor het paard, hebben het gebruik van de
CT scan door dierenklinieken doen toenemen.

Hoe werkt de CT-scan?

De CT scanner maakt, al circulerend, een grote hoeveelheid röntgenfoto’s (foto’s vergelijkbaar met die van het röntgenapparaat). De röntgenbuis draait samen met tegenoverliggende röntgen-detectoren rondom de patiënt. Deze ligt in het midden tussen de buis en de detectoren.

In tegenstelling tot röntgenfoto’s, waarbij alles in één dimensie wordt afgedrukt, vormen deze beelden dwarsdoorsneden van het lichaam. Door de speciale programmatuur kunnen CT beelden vanuit iedere richting bekeken worden en kan een 3-dimensionale reconstructie worden gemaakt. De moderne CT scan biedt ons tevens de mogelijkheid snel, en uitermate gedetailleerd, een beeld te vormen van het probleem. Eén beeld wordt binnen een enkele seconde gemaakt en een hele scan duurt minder dan 15 minuten. De techniek van de CT zorgt ervoor dat er van “superpositie” of overlapping zoals bij röntgenfoto’s geen sprake is. Met name bij onderzoek van het paardenhoofd op zoek naar problemen met het gebit of
voorhoofdsholten is dit een zeer belangrijk verschil.


Röntgenfoto van het hoofd met pijlen bij
witte verdichting ter hoogte van
voorhoofdsholten.
Pijlen: veranderingen in voorhoofdsholte.

CT-scan met dwarsdoorsnede van hetzelfde
hoofd ter hoogte van voorhoofdsholten.
Pijlen: veranderingen aan kies

Voor-achterwaartse röntgenfoto
kogelgewricht met een onregelmatige
axiale begrenzing sesambeen.

Dezelfde afwijking maar dan in beeld
gebracht met CT scan.

Plaatjes van verschillende doorsneden van een CT scan van een fractuur
van het kootbeen van een paard. 3D reconstructie van hetzelfde kootbeen
met fractuur

 

In beeld brengen weke delen

Door gebruik te maken van contrastvloeistof in combinatie met de CT scan kunnen we ook de weke delen van het paard in beeld brengen. Contrastvloeistof lijnt bijvoorbeeld beschadigingen aan de meniscus of kruisbanden uit, op het moment dat het kniegewricht wordt gevuld met contrastvloeistof. Beschadigd weefsel is anders doorbloed en de bloedvaten in een beschadigd gebied kunnen contrast lekken. Contrastvloeistof kan ook deze beschadiging in beeld brengen. Het vullen van een gewricht met contrastvloeistof brengt problemen van zowel benige als weke delen nog beter en gedetailleerder in beeld.

CT scan zonder contrast. Witte pijl toont onregelmatige diepe buigpees CT scan met contrast. Grote witte pijl toont defect in diepe buigpees. Kleine witte pijl toont verkleving in slijmbeurs van de hoefkatrol

 

In het algemeen is CT niet bedoeld als onderzoek om patiënten te screenen. Voor het screenen van patiënten wordt doorgaans gebruik gemaakt van goed klinisch onderzoek inclusief verdovingen (zie kreupelheidsonderzoek) met eventueel röntgen en echografisch onderzoek. Scintigrafie, waarbij grote delen van het lichaam of het gehele lichaam in één sessie kunnen worden bekeken, is een veel betere manier om te screenen (zie scintigrafie.)

Computer Tomography is zeer bruikbaar in de paardengeneeskunde en biedt zeer veel mogelijkheden om een correcte diagnose te stellen en problemen vroegtijdig te onderkennen als bijvoorbeeld met röntgenonderzoek en echografie de verandering nauwelijks of  niet te zien is.

De beste zorg voor uw paard

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.